Кой търкулна топка на Марс?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL
Антония Михайлова

За времето на пребиваване на повърхността на Червената планета марсоходът „Кюриосити“ е произвел и предал на Земята хиляди снимки, на които са запечатани марсиански скали и пейзажи. На тях понякога се откриват доста интересни и дори странни неща.

Към тези странности може да се отнесе това, което е попаднало в обектива на камерата Mastcam в 746-и марсиански ден (11 септември 2014 година).

Събирайки части от мозайката за създаване на панорамно изображение, марсоходът е направил снимка на каменна топка практически с идеална форма, която е нетипична за марсианската повърхност.

Каменната сфера, лежаща на повърхността на плосък камък, е покрита с доста дебел слой прах. Но това не пречи да се види, че породата, от която се състои тази топка, е малко по-тъмна по цвят от околните камъни.

Според информацията на учените от Лабораторията за реактивно движение на НАСА сферичният камък не е толкова голям, колкото изглежда на снимката. Диаметърът ѝ е около един сантиметър и към създаването му нямат отношение нито човешки, нито извънземни ръце.

Учените обясняват появата на подобна форма с влиянието на някои геоложки процеси по време на формиране на утаечните породи, когато на повърхността на Червената планета е имало достатъчно вода.

Във формиращите се утаечни породи неизбежно възникват пори, в които се просмукват разтворени във водата вещества, от които на свой ред се получават твърди породи, устойчиви към ерозия.

С времето меките утаечни породи се разрушават, оставяйки след себе си пясък и малки камъни с доста причудлива форма. И тази малка сфера така е останала след разрушаването на заобикалящите я някога утаечни породи, а формата ѝ вероятно е била допълнително „шлифована“ по време на преместването ѝ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори