Кратерът с тайнствените петна Церера е по-висок от Алпите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/LPI
Антония Михайлова

Стените на загадъчния кратер Окатор, където се намират тайнствените бели петна на Церера, се издигат на два километра над неговата повърхност и имат изключително стръмни склонове – много по-сложни за изкачване от най-опасните части на Алпите, съобщава DLR.

„Стените на този кратер в някои от частите се явява почти отвессен или прав, макар че в съседни региони има места, където материята на склоновете е полегнала и е образувала удобна за изкачване планина. Възможно е причината да е, че склоновете представляват мозайка от различни видове минерали и скали“, казва планетологът Ралф Яуаман (Ralf Jaumann), анализиращ снимките от сондата Dawn.

След поредното снижаване на орбитата на апарата, проведено в началото на август тази година, Dawn е получил възможност да получи нови снимки на кратера Окатор, където са разположени загадъчните бели петна, чиято природа продължава да е загадка за астрономите.

Утроената резолюция на новите снимки позволила на специалистите от НАСА и техните германски колеги от DLR не само да разгледат детайлно петната, но и да изучат структурата на склоновете на самия кратер. Както смятат учените, новите снимки най-после ще им дадат повече храна за размисъл и да разберат дали тези петна представляват залежи от воден лед, сол или нещо съвсем различно.

Американската сонда Dawn, изстреляна от НАСА в края на септември 2007 година, е станала първият космически апарат, който след изучаването на едно небесно тяло – Веста (един от най-големите астероиди) – е напуснал нейната орбита и се е отправил към друг – Церера, най-близката до Земята планета джудже.

Dawn успешно достигна своята цел на 6 март тази година в 16,32 часа и пристъпи към изучаването на повърхността и недрата на Церера, което ще продължи 16 месеца. Той първи „вижда“ планетата джудже от толкова близо. Изучаването на двете най-големи протопланети според учените ще помогне да се разбере по какъв начин са се формирали планетите в младата Слънчева система.

По време на началото на третото планово сближаване на орбитата, на 30 юни, сондата Dawn претърпя авария и премина в безопасен режим, в който остана почти три седмици. За това време инженерите на НАСА са изяснили, че проблемът е бил в неправилната работа на системата, която управлява положението на единия от трите йонни двигателя на сондата, и я решили, като преминали на друг двигател.

Сега Dawn е зает с картографиране на повърхността на Церера и съставянето на неин триизмерен образ. От преминаването на нова орбита сондата вече е успала да направи два пълни цикъла на картографиране от планирани шест, които ще завършат след два месеца, ако всичко е наред.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори