Кратка история на подсъзнателните съобщения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ellagrin/Thinkstock
Димитър Димитров

Идеята, че хората се влияят от подсъзнателни сигнали, съществува още от древни времена. Има исторически сведения, че през V век пр.н.е. няколко гръцки мислители се опитали да наложат изтънчен, но убеждаващ език, който тайно да влияе на хората.

Тази идея станала особено известна през XX век, когато науката направила първите си стъпки в сферата на подсъзнателните съобщения.

1943: В радиото, филмите и телевизиите се изпробват подсъзнателни съобщения. Например в анимацията за патока Дафи (Daffy Duck) често се появяват думите „Купувайте ценни книжа“. Тогава никой не е знаел дали тези съобщения влияят наистина, но и сметнали, че няма да навредят на никого.

1957: Джеймс Викари (James Vicary), който по това време правел пазарни проучвания, заявява, че появяването на фразите „Яжте пуканки“ и „Пийте кока-кола“ за части от секундата по време на филм в киното увеличават продажбите на тези продукти. Пет години по-късно признал, че е фалшифицирал проучването си. Но вече било късно – обществото било притеснено, а правителствените агенции се заинтересували от възможните манипулативни приложения.

1960–1990: Научните изследвания от 60-те, 70-те и 80-години опровергавали вероятността подсъзнателните съобщения да влияят на човешкото поведение.

1990–2000: Въпреки че все още излизали изследвания, които изключват възможността за контрол над съзнанието чрез тайни съобщения, някои проучвания показали, че скритите съобщения може да имат позитивен или негативен ефект върху настроението на хората.

2006: Проучвания показват, че подсъзнателните съобщения все пак действат при рекламирането. В изследване от 2006 година станало ясно, че комбинацията от жажда и показване на определена разхладителна напитка действително кара хората да искат точно тази напитка.

2007: Подсъзнателните съобщения са способни да подобряват и академичното представяне. В едно изследване учени показвали на едни студенти думи, които били свързани с интелигентност (напр. талант), а на други – такива, които не били (напр. поляна). Тези студенти, които виждали думите, свързани с интелигентност, се представили по-добре на изпитите.

2010–2015: Нови проучвания показват, че реакцията на мозъка към подсъзнателни съобщения може да се измери. Показано е, че нивата на активност в амигдалата (бадемовидното тяло), инсулата, хипокампуса и зрителния кортекс се променят и това може да бъде измерено.

Scientific American

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори