Гледайте сънищата си във формат HD

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© enki22/Flickr
Антония Михайлова

Студенти по психология от университета на Аделаида (Австралия) искат да проведат експеримент по създаването на по-осъзнати и ярки съновидения. Сънища във формат HD, както на шега ги нарекли психолозите, може да се „гледат“ по думите им само с вземането на витамини.

Както пише CNET, автор на изследването е студентът по психология и бъдещ доктор по философия Денхолм Аспи (Denholm Aspy). Дълго време той изучавал осъзнатите сънища, по време на които човек разбира, че спи. С група от доброволци Аспи провел експеримент по създаване на по-ярки и запомнящи се сънища.

В хода на експеримента било изучавано действието на витамин В6, който се среща в много продукти. В6 помага на мозъка да изработва невромедиатори – серотонин и норадреналин. Но има и ограничение за приемането на този витамин – според някои данни неговото предозиране може да доведе до токсичен ефект.

Аспи взел за основа опита от предишен експеримент, проведен през 2002 година, чиито резултати били публикувани в сп. Perception and Motor Skills. В експеримента участвали 12 студенти, част от които преди сън пиели В6, а останалите – плацебо. В резултат тези, които в продължение на пет дни вземали витамина, виждали по-ярки и емоционални сънища.

Според автора на експеримента В6 превръща аминокиселината триптофан в серотонин по време на фазата на бърз сън (REM). Поради това серотонинът „буди“ мозъка на човека, което прави съновиденията по-реалистични.

Аспи възнамерява да укрепи резултатите от този експеримент, като събере доста по-голяма група участници – 150 души. Студентът смята, че потенциалът на витамина е доста по-голям от ярки сънища и иска да го пробва в изучаването на осъзнатите съновидения.

Според бъдещия учен резултатите от изследванията ще послужат в лечението на фобии и нощни кошмари и ще помогнат в процеса по рехабилитация след психически травми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори