Краят на империята на инките

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

империята на инките
Портретите на Уаскар и Атауалпа от перуански пощенски марки, издадени през 2004 г. Stamps Peru
Димитър Димитров

На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на инките – Атауалпа – е убит от испанските конкистадори. Екзекуцията е извършена с гароте – метална връв, използвана за удушаване. Това било и краят на великата империя на инките и началото на испанското завоевание в този регион на Южна Америка.

Само година по-рано, Атауалпа излиза като победител от кървава гражданска война със Сапа Инка („единствените инки“). Тази война е позната на историята като Гражданската война на инките, Династическата война, или Войната между двама братя.

Войната започва след смъртта на Уайна Капак от Сапа Инка и неговия пряк наследник Нинан Куйочи през 1527 г. Двамата мъже най-вероятно са починали от едра шарка – заболяване, което се разпространило сред коренното население заради нахлуването на испанци на континента.

Сапа Инка обикновено предавали трона на най-възрастният син. Но в случая на Капак, неговият най-възрастен син е починал малко преди него. Уайна Капак решил да раздели империята между другите си двама синове – Уаскар и Атауалпа.

Баща им вероятно се е надявал те да управляват в хармония, но това не се случило. Уаскар виждал армиите на Атауалпа като заплаха за трона си и затова решил да удари пръв, правейки опит да завладее Кито…

Повече по темата можете да научите в Древните.

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори