Лазерен двигател ще ни води на Алфа Центавър за 20 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Philip M. Lubin
Антония Михайлова

Американски инженери предлагат да се създаде необичаен „плосък“ космически кораб, който може да достигне до най-близката до нас звезда – Алфа Центавър – само за 20 години.

Това може да стане благодарение на оригинална двигателна система на базата на лазер, съобщава пресслужбата на Калифорнийския университет в Санта Барбара, цитирана от РИА Новости.

„Една от най-важните задачи на човечеството днес е изпращането на сонди в други планетни системи и търсенето на живот в тях. Ние предлагаме създаването на апарат, който ще ни позволи да направим първата крачка към междузвездните пътешествия, използвайки двигатели, работещи на принципа на насоченото излъчване на енергия“, разказва Филип Лубин (Philip Lubin) от Калифорнийския университет.

Лубин и колегите му вече няколко години работят по поръчка и финансиране на НАСА над създаването на технологии, които биха позволили на човечеството да напусне пределите на Слънчевата система и да започне изучаването на далечни звезди и планети. Най-перспективната им разработка е проектът за лазерен двигател DEEP-IN и космически кораб, който ще се движи от него.

Тази идея, както разказва ученият, е възникнала от проекта по лазерно унищожение на астероиди DE-STAR, който физиците от университета на Санта Барбара са представили пред обществеността преди две години практически едновременно с падането на Челябинския метеорит.

Лазерният двигател, както и астероидната платформа, ще представляват набор от няколко хиляди микролазера, обединени във фазирана решетка. Това устройство ще бъде съединено не към самия кораб, а ще се намира на орбита, играейки ролята на първичен ускорителен модул, който ще ускорява сонда, отправяща се към Алфа Центавър или други звезди, до скорост, близка до светлинната – хиляда пъти по-бързо, отколкото сега летят двата апарата „Вояджър“.

© Adrian Mann

© Adrian Mann

Разбира се, подобно ускорение няма да работи за съвременните сонди и пилотирани космически апарати – лазерът просто ще ги изпари, вместо да ги накара да летят с много висока скорост. За тестовете на DEEP-IN Лубин и колегите му предлагат да се построят изключително плоски сонди от специален отразяващ материал, снабдени със своеобразно свръхтънко и леко графеново платно с диаметър 30 метра.

Подобен междузвезден „платноход“, според изчисленията на американските физици, ще може да стигне до Алфа Центавър за 20 години и ще извършва прелети между Марс и Земята само за три дни без полезен товар и за един месец с товар 10 тона. Главният проблем и в единия, и в другия случай ще бъде спирането на безпилотния апарат – засега екипът на Лубин няма идея как да направи спирането на лазерния „платноход“ безопасно.

„И макар че подобна стратегия на ускорение не подхожда за всички типове космически кораби, тя открива радикално нови възможности по изучаване на Космоса. Нашият проект се явява първата крачка към междузвездните пътешествия и ние работим над техническата му реализация.

Налага ни се радикално да преразгледаме цялата стратегия на разработките, за да не се отказваме от мечтата да стигнем звездите. DEEP-IN открива пътя, който, независимо от цялата му сложност, ще ни даде техническа възможност да започнем движението към тях“, заключава Лубин.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори