Най-прочутите, но изоставени градове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мачу Пикчу
maxisciences.com
Антония Михайлова

Прието е да смятаме за изоставени градове, които са били напуснати от местните жители и оставени на забвение.

Причини за това са били войни, миграция на населението или стихийни бедствия.

Такъв изоставен град се превръща в своеобразна „капсула на времето“, съхранила определена историческа епоха в недокоснат вид до момента, когато изследователите не я открият.

Така е и досега – някои изоставени градове по-късно били открити, предоставяйки богат исторически материал на учените, а мястото на други остава тайна и до днес.

Представяме ви десетте най-прочути изоставени града, както съвсем реални, така и оставащи легендарни, но продължаващи да вълнуват въображението на изследователите и любителите на приключения.

Градът на царете

Според преданието този легендарен град се намира някъде на юг в Южна Америка в областта на Патагония (затова го наричат още Града на Патагония или Блуждаещия град).

Градът на царете, ПатагонияНа него се натъкнали неколцина оцелели след корабокрушение испанци, които открили в града несметно богатство от скъпоценни камъни и злато. Но независимо от предприетите опити да се намери Градът на царете, но не е известно някой да е успял.

Неуспешните търсения са допринесли за това градът още повече да се обвие в легенди – например разказват, че той е станал свърталище на гиганти и призраци.

Троя

Сведенията за Троя са достигнали до нас благодарение на великия поет Омир, но чак до втората половина на XIX тя е смятана за мистична. В поемите Троя се описва като добре укрепен град на територията на съвременна Турция, разположен на хълм над река Скамандър.

Троя

Компютърна реконструкция на Троя.

Доброто географско положение допринесло за успешната търговия, а плодородните земи – за развитието на селско стопанство. Увлечен от историческата легендарна Троя и вярващ в реалността на събитията, описани от Омир, Хайнрих Шлиман провел разкопки на място, което съответствало на описанието на Троя.

И действително – през 1870 г. той открил руините на древен богат град.

Изгубеният град Z

Твърди се, че този град с развита мрежа от мостове, пътища, разкошни дворци и храмове се намира в непроходимите бразилски джунгли. Сведенията за него се основават на древен ръкопис на морски мореплавател, в който той разказва, че е бил там през 1753 г.

Прочутият изследовател Пърси Фосет през 1925 г. организирал експедиция за търсенето на град Z, но никой от участниците ѝ, включително и самият той, не се върнал жив.

Преди няколко години в Амазония е открит изоставеният град Кухикугу – напълно е възможно именно за него да става дума в ръкописа.

Петра

Вероятно това е един от най-прекрасните изоставени градове на Земята. Петра е разположена на Мъртво море, на територията на Йордания. Това е била столицата на Набатейското царство.

ПетраНамирайки се на кръстопът на керваните, градът процъфтявал, тук са открити прекрасни образци на каменната архитектура, много здания са изсечени направо в скалите.

След дълъг период на благоденствие Петра значително пострадала от земетресение през 365 г. Постепенно градът започнал да губи своето значение, докато не обезлюдял напълно. През 1812 г. величествената Петра била открита насред Арабската пустиня и днес това място се посещава от половин милион туристи годишно.

Ел Дорадо

Легендарното място, наричано Златния град, в дебрите на южноамериканските джунгли много години като магнит привличало експедиции на конкистадори, които искали да се доберат до приказните му богатства.

Един от най-известните опити да се открие митичният Ел Дорадо е предприет от Гонсало Писаро през 1541 г. Неговият отряд, състояща се от 300 конкистадори и неколко хилади воини, започнал търсене между Амазонка и Ориноко.

Множество от търсачите се разделили с живота си по тези места в резултат на нападения на враждебни туземски племена, заразни болести и глад, а Ел Дорадо така и останал неоткрит.

Мемфис

Този древен град е бил основан 3100 години преди Рождество Христово и в продължение на няколко века е бил столица на Древноегипетското царство, докато не попаднал в сянката на Тива и Александрия.

В годините на най-голямото си развитие населението на Мемфис е стигало до 30 000 души и той бил смятан за един от най-големите градове на своята епоха.

С времето Мемфис бил изоставен и дори не било известно къде се намира. За откриването на руините му помогнал египетският поход на Наполеон, в който участвали много археолози. Именно тогава зданията и статуите на Мемфис за първи път са изследвани от учени, които разбрали много нови неща за културата на Древен Египет.

Ангкор

Това наименование носи област в Камбоджа, където през IX–XV век съществувала могъщата Кмерска империя. В края на този период държавата на кмерите преживяла упадък, а окончателно била унищожена от нахлуването на вражеска армия от Тайланд през 1431 г.

Столицата на империята опустяла, многобройните будистки храмове, дворци и улици обрасли в джунгли. Все пак много постройки се съхранили добре и когато през XIX век археолози от Франция започнали изследване на изоставения град, били поразени от неговите мащаби.

Учените смятат, че на тази територия са живели около един милион души, което прави Ангкор най-големия доиндустриален град. Тук е разположен Ангкор Ват, който се смята за най-големия религиозен комплекс в света.

Помпей

Градът станал жертва на изригването на вулкана Везувий през 79 г. Под 20-метровия слой от пепел и камъни били погребани жителите на града, улиците и сградите. В Помпей, който бил главно място за отдих на богатите римски граждани, имало множество разкошни вили, къщи, уникални паметници на изкуството.

© Trey Ratcliff/Flickr

Чак 1700 години по-късно руините били открити случайно при строителството на дворец за неаполитанския крал. Дебелият слой пепел защитил паметниците, фреските и архитектурата от разрушителното действие на природните явления, което станало безценен дар за археолозите.

Направените тук открития имат огромен принос в изучаването на живота на древноримското общество и държава.

Атлантида

И до днес не са открити достоверни свидетелства за съществуването на митичната Атлантида, но легендата за могъщата морска държава, погълната внезапно от водата, продължава да не дава покой на много изследователи.

Първи за Атлантида споменава Платон през IV век пр.н.е. Той я описва като високоразвита цивилизация, постигнала огромни успехи в науката и техниката. В древните легенди вярвали дори във фашистка Германия, където за търсенето на древните знания била организирана експедиция в Тибет, където след катастрофата били се преселили атлантите.

Мачу Пикчу

Един от най-загадъчните градове може би е Мачу Пикчу (буквално – „Стар връх“) в Перу. Той е разположен на 2430 метра надморска височина в Андите, поради което го наричат още „град в небесата“. Алчните конкистадори не успели да стигнат до него и той не бил разграбен като други индиански градове.

Мачу Пикчу

maxisciences.com

Но жителите на Мачу Пикчу изчезнали тайнствено и безлюдният град престоял 400 години, посещаван рядко от местни жители. Останалият свят не знаел нищо за този чуден паметник на индианската култура до 1911 г., когато Хирам Бингам, съпровождан от водач, посетил това място.

Сам по себе си градът на инките не поразява с размери, в него вероятно са живели не повече от 1200 души. Но не е възможно да не се възхитиш на изящните постройки, кули и храмове на Мачу Пикчу, издигнати от индианските строители.

Има различни версии за предназначението на града – религиозен център, резиденция на владетеля на инките и други. Географското положение на Мачу Пикчу сочи, че мястото е било внимателно подбрано с отчитане на астрономически данни.

Категории на статиите:
История · Легенди

Коментари

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори