Лекарство срещу ХИВ със 100-процентова успеваемост

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Трувада. Jeffrey Beall/Wikipedia
Димитър Димитров

Ново изследване, проведено върху 657 души, показало 100-процентова успеваемост в превенцията срещу ХИВ.

Участниците трябвало да вземат лекарството Трувада (Truvada) всеки ден в продължение на две години и половина. Дори и хората, които се намирали в зони на голям риск, не се разболяли в този период. Лекарството се продава в САЩ от 2012, но чак сега бива тествано из целия свят, включително в Африка, Азия, Южна Америка и някои части на Австралия.

Резултатите са много обещаващи, но изследователите не искат да преувеличават постиженията си, защото най-важната част от лечението е, че лекарството трябва да се взема всеки ден. Ефикасността му спада драстично, дори при пропускане само на един ден.

Лекарството е от вида на предконтактните профилактици (PrEP). Според водещият автор на изследването, епидемиологът Джонатан Волк (Jonathan Volk), проучването е „първото, което разширява разбирането ни за действието на предконтактните профилактици в реална среда и ни дава основа да мислим, че лечението ще служи като ефективна превенция срещу разпространяването на ХИВ дори и в най-рисковите зони“.

Резултатите от предишни изследвания не се различават особено. В едно такова участвали 2 499 мъже хомосексуалисти от шест различни държави (Бразилия, Еквадор, Перу, Южна Африка, Тайланд и САЩ). Изследването е проведено през 2012 година, а ефикасността била 99 процента. Това накарало американската Агенция по храните и лекарства да одобри хапчето за свободна употреба.

Големият проблем е задължителният ежедневен прием. Съществуват и опасения, че тази алтернатива на превенцията ще откаже хората от използването на презервативи. А това би увеличило сериозно риска от заразяване с други болести, пренасяни по полов път. Но са направени изследвания, които показват че употребата на хапчето, не допринася за по-рядкото използване на презервативи.

„Един от основните проблеми се крие в спор на поколенията между по-възрастни хомосексуалисти, които са преживели най-лошите години на СПИН и по-младите такива, за които ХИВ е нещо малко по-лошо от хронично заболяване“, пише Марк Стърн (Mark Stern) за Slate.

В момента изследователите препоръчват лекарството да се взима всеки ден, наред с други средства за превенция от болести, пренасяни по полов път. Провеждат се изследвания, които трябва да уточнят дали хапчето ще е ефикасно ако се взима само преди и след сексуален контакт вместо ежедневно.

Science Alert

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори