Лекарство срещу старост започва изпитания върху хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Медици от колежа „Алберт Айнщайн“ заявиха за скорошно начало на клинични изпитания на специален препарат, което би трябвало да забави стареенето на човешкия организъм.

Учените са получили предварително одобрение от надзорните органи на САЩ, съобщава Science.

„Никога не сме твърдели и не говорим, че се готвим изкуствено да добавим години живот към срока, който би трябвало да живее човек. Но все пак, ако нашите експерименти завършат успешно, то ние по-скоро ще можем да живеем по-дълго от обичайно, но това не е първостепенната цел на тези опити.

Нашата задача е да продължим срока на здравия и пълноценен живот“, казва Джей Олшански (Jay Olshansky) от университета на Илинойс (САЩ).

Както разказва Нир Барзилай (Nir Barzilai) от колежа „Айнщайн“ в Ню Йорк, неговата научна група в близко време ще започне мащабен експеримент, в рамките на който три хиляди възрастни доброволци ще вземат метформин – лекарство срещу диабет, което успяло да удължи живота на гризачи с 5–6% в експерименти, които техни колеги провели преди две години.

Въпросното лекарство променя работата на митохондриите и ги привежда в енергоспестяващ режим, като ги кара по-активно да окисляват мазнините. Благодарение на това мишките страдали по-малко от затлъстяване, катаракта и се чувствали по-добре в последните месеци от живота, отколкото техните събратя от контролната група.

Като цяло действието на метформин върху организма било аналогично на процесите, които протичат при храненето с нискокалорична диета.

Както обяснява Барзилай, метформирът, независимо от сравнително слабия му ефект, има едно ключово преимущество – той е много добре изучен в последните 30 години, абсолютен безопасен е за човешкия организъм и не го убива, ако препаратът се приеме в неправилна доза.

Барзилай твърди, че вече повече от пет години употребява това лекарство, което лекарите му изписали след развитието на преддиабетно състояние.

Тези факти и други аргументи убедили чиновниците от Управлението по контрол на хранителните и лекарствените продукти на САЩ (FDA) да разрешат на екипа му провеждането на експеримент, независимо че той нарушава главното правило на FDA – всеки медицински опит трябва да е насочен за лечението на една конкретна болест. Стареенето, както обясняват изследователите, не се смята за болест.

Засега това разрешение носи принципен, а не формален характер, и медиците тепърва предстои да модифицират процедурата за провеждане на експеримента, за да съответства той на всички норми. И все пак Барзилай, Олешански и техните колеги са сигурни, че са успели да си спечелят съгласието на медицинските чиновници.

В момента учените събират средства за провеждане на толкова мащабни клинични изпитания. Според оценките им са необходими между 30 и 70 милиона долара и редица частни инвеститори вече са проявили интерес към експеримента.

Както се надяват биолозите, след окончателното одобрение към проекта може да се включат държавните научни фондации на САЩ.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори