Този монументален пробив може да преобърне света с главата надолу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Може би сте чували историите за търсенето на фонтана на младостта от Понсе де Леон. Както се оказва, няма доказателства, че испанският изследовател действително се е впуснал в такова търсене. Историите изглеждат толкова митични, колкото и самият фонтан на младостта.

Но идеята за възстановяване на младостта може да се превърне от мит в реалност. Учените обявиха монументален пробив миналата седмица, който може да преобърне света с главата надолу.

Учени откриха, че епигенетичните промени могат да предизвикат стареене при мишки и обръщането им може да възстанови тяхната младост. Те вече тестват подхода при маймуни и се надяват в крайна сметка да преминат към клинични проучвания при хора на причината за стареенето.

Традиционната мъдрост сред учените от години е, че мутациите на ДНК с течение на времето причиняват стареене. Въпреки това, екип от учени, ръководен от професора от Харвардското медицинско училище Дейвид Синклер, изглежда е показал, че епигенетичните промени (химични и структурни промени, които засягат гените, но без промени в ДНК последователността) могат вместо това да бъдат важна – и може би дори основна – причина на стареене.

Синклер и колегите му изследователи публикуваха резултатите на 12 януари 2023 г. в научното списание Cell, описвайки своите открития от 13-годишно проучване. Предишните му изследвания показват, че епигенетичните промени съвпадат със стареенето. Докладът от миналата седмица обаче показа, че тези епигенетични промени всъщност стимулират стареенето.

В наскоро приключилото проучване учените предизвикаха стареене при мишки чрез имитиране на прекъсвания в хромозомите, които не променят техния генетичен код. Такива прекъсвания възникват естествено с течение на времето при мишки и други животни. Екипът на Синклер натисна бутона за бързо превъртане напред с подхода си, за да накара мишките да стареят много по-бързо.

Но те не спират дотук. След това изследователите инжектират генна терапия в мишките, която обръща индуцираните епигенетични промени. Мишките изглеждат отново млади, без признаци на стареене. Този процес може дори да се повтори, като учените предизвикват стареене при мишки и възстановяват младостта им по желание.

Синклер каза пред CNN, че клетките на мишките са се върнали „на между 50% и 75% от първоначалната възраст“. Той каза, че горната граница изглежда е границата за обръщане на възрастта, но екипът все още не разбира защо.

Изследователският екип вече напредва с тестването на същия този подход, който те наричат ICE (индуцируеми промени в епигенома) при маймуни. Тяхната цел е да проведат проучвания при хора, ако предклиничните тестове вървят добре, като се фокусират върху свързаните с възрастта заболявания, които причиняват слепота.

Индуцирането на епигенетични промени може да не работи при хора. Дори и да се случи, може да минат десетилетия, преди да стане достъпен извън клиничните проучвания. Въпреки това, няма съмнение, че потенциалът за обръщане на възрастта при такава генна терапия има главозамайващи последици.

В интервюто си за CNN Синклер заявява: „Говорим за това да вземем някой, който е стар или болен, и да направим цялото му тяло или определен орган отново млад, така че болестта да изчезне.“ Свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и нервно-мускулна дегенерация може един ден да бъдат обратими. Това радикално би променило обществото.

Разходите за здравеопазване, свързани с грижите за възрастни хора, могат да намалеят. . Много хора вероятно биха работили по-дълго.. Синклер и няколко учени от неговия екип имат връзки с биотехнологични компании, включително Cantata Bio, Life Biosciences и Zymo Research. Повечето от тези компании обаче засега остават частни. Друга частна компания, Rejuvenate Bio, също провежда подобни изследвания и наскоро съобщи резултати от проучване, при което умерено увеличава дълголетието при възрастни мишки.

Ако една или повече от тези биотехнологии станат публични, те биха могли да генерират огромна възвръщаемост в бъдеще, ако тестването им е успешно.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори