Летящата кола робот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Daily Star
Димитър Димитров

На третото изложение на хеликоптери в Тианджин (Китай) водещият китайски авиационен конгломерат (AVIC) показа летяща роботизирана кола. Свръхмодерният автомобил се казва Бързата газела (Саи Линг на китайски) и тежи 100 килограма.

Снабден е с шест дигитално контролирани странични ротора, които осигуряват вертикално излитане и кацане. Във въздуха автомобилът се държи като хеликоптер.

Бързата газела е безпилотен автомобил, което означава, че на земята се движи напълно автономно, а това значително би намалило разходите при евентуалното ѝ използване за разузнавателни мисии. Това ще е така, докато не се разработи по-голяма Газела, която да бъде управлявана от хора.

Формата на Бързата газела има добра аеродинамичност, като гумите са изключително леки и горната им част е покрита, което улеснява полета. Daily Star

Формата на Бързата газела е с добра аеродинамичност, като гумите са изключително леки и горната им част е покрита, което улеснява полета. Daily Star

Инженерът Хуанг Шуилин (Huang Shuilin) се надява, че в бъдеще Бързата газела ще стане част от ежедневието на китайците. Вероятно е също автономният летящ автомобил да стане част от арсенала на Народната освободителна армия на Китай, който ще се използва за планински операции, въздушна кавалерия, издирване и спасяване на бедстващи хора.

Ако проектът Бърза газела се окаже успешен, Китай ще измести САЩ в сфера, в която американските военни летящи автомобили все още не могат да преминат изпитателната фаза. Военният проект DARPA вече е спонсорирал няколко подобни машини – Въздушната реконфигурируема вградена система (ARES) през 2009 и Черният рицар през 2014.

Летящите коли като Черния рицар летят по-бавно от хеликопер, но са по-издръжливи и лесни за управление. Advanced Tactics

Летящите коли като Черния рицар летят по-бавно от хеликопер, но са по-издръжливи и лесни за управление. Advanced Tactics

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори