„Летящи чинии“ покрили небето на Кейптаун

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Оживление, да не кажем паника, завладяло жителите на южноафриканския Кейптаун, когато видели в небето едновременно няколко „летящи чинии“. Нашествието се случило на Архангеловден – 8 ноември 2015 година.

Хората спирали на улицата, излизали от домовете си, за да видят „извънземните“, които биха могли да се покажат от своите дисковидни кораби.

Мнозина, естествено, се сетили за фантастичния филм „Денят на независимостта“, в който визитата на пришълците започнала приблизително по същия начин. Подозрението на хората се засилило от това, че обектите не се движели, а просто си висели над града, макар че духал вятър.

Метеоролозите обяснили: „летящите чинии“, естествено, не са истински. Така изглеждат облаци, които се наричат лентикулярни или лещовидни.лентикулярни облациПодобни облаци се появяват сравнително рядко и винаги предизвикват голям интерес, тъй като често ги вземат за НЛО. Лентикулярните облаци наистина имат невероятна способност – те се образуват на гребените на въздушните вълни или между два слоя въздух, не се движат и не променят своето положение в пространството, колкото и силен да е вятърът.

Потокът въздух, който се носи над земната повърхност, обтича препятствията, образувайки въздушни вълни. Облаците обикновено увисват от подветрената страна на планински хребети, зад хребети и отделни върхове на височина от два до петнадесет километра.

© jollysailor1950/Flickr

© jollysailor1950/Flickr

Във вълновите потоци протича непрекъснат процес на кондензация на водните пари при достигането на височина на точката на росата и изпарение при низходящо движение на въздуха. Затова лещовидните облаци не променят своето положение в пространството, а стоят в небето като прикрепени.

Появата на лентикулярни облаци свидетелства, че в атмосферата присъстват силни хоризонтални потоци въздух, образуващи вълни над планинските препятствия, а също за това, че във въздуха има доста високо съдържание на влага. Обикновено това е свързано с приближаването на атмосферен фронт или с енергичен пренос на въздух от далечни региони.

Над САЩ увиснало „виме“ с много цицки

Невероятни снимки е направил фотограф любител в американския щат Минесота. Джон Роджърс е запечатал странни облаци, които висели от небето на гроздове.вимеобразни облаци, тръбовидни облациИ това природно явление има своето название – вимеобразни облаци (Mammatus Clouds), или тръбовидни облаци, които влизат в десетката на най-редките. Роджърс съобщава, че преди да ги заснеме, е имало буря.

Вимеобразните, или тръбовидни облаци са облаци, чиято основа има специфична клетъчна или торбеста форма. Срещат се рядко, предимно в тропическите ширини и са свързани с образуването на тропически циклони.вимеобразни облаци, тръбовидни облациКлетките обикновено имат размер около половин километър, често са ясно очертани, но има и такива с размити краища. Цветът им обикновено е сиво-син, но поради попадане на преки слънчеви лъчи върху тях може да изглеждат златисти или червеникави. Тези облаци се явяват проява на нестабилност на Рейли–Тейлър.

За китайците – път в небесата

В небето над Южен Китай – докъдето стигал погледът – се протегнали тъмни и светли ивици, които се събирали към хоризонта. Те създавали усещането, че в небето се е отворил широк път.

Дори метеоролозите се затруднили да опознаят феномена, в който впрочем не видели нищо мистично. Според тях „шосето“ е възникнало в резултат на съчетанието на няколко явления.път в небето, облациВ небето имало вече протегнал се облак, след това се появили така наречените лъчи на Бога, които проникват през празнините в облака. Конкретно в случая тези празнини били разположени на хоризонта.

През тях прониквало залязващото Слънце, а съчетанието на лъчи, сенки и облаци дало впечатляващия ефект – път в небето.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори