Лудия Майк се изстреля на 570 метра с ракета, за да докаже, че Земята е плоска

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Майк Хюз (Mad Mike) вярва, че Земята е плоска. Или поне така твърди. Може и да е трик, за да привлича финансиране за откачените си експерименти. Например със собственоръчно построена ракета да излети до ръба на космоса (или на Земята). Той имаше обаче само частичен успех по пътя си дотам.

Тази събота (24.03.18) 61-годишният мъж прелетя цели 570 метра във въздуха, след като се изстреля със задвижвана от пара ракета. Събитието се състоя малко след 15 часа местно време в пустинята Мохаве в близост до Амбой, Калифорния. Уалдо Стейкс, помощник на Хюз в експеримента, измери скоростта на 560 км/ч.

За приземяване Хюз използва парашут. Поради високата скорост на падане се наложи да използва и втори парашут. Въпреки това се приземи твърдо. Като се изключат болките в гърба му обаче, се чувствал добре, казва самият той.

“Облекчен” се почувствал след прегледа от медицинския екип. „Това може да те убие по десет различни начина,“ заяви Хюз. „Дали съм доволен, че го направих? Мисля, че да. Ще чувствам последиците още няколко дни и няма да мога да ставам от леглото. Но поне мога да се сприбера у дома, да вечерям и да си видя котките.“

Всъщност стартът на ракетата беше планиран за ноември 2017. Беше отлаган неколкократно, поради административни пречки. Лудия Майк твърди, че в това време му било писнало хората да твърдят, че изобщо не е построил ракета или че се е уплашил. Все пак показал, че е мъж и го направил.

Ракетата прелетя разстояние от 460 метра от мястото на изстрелване до точката на разбиване на носа.
За стартова рампа беше използван синьо-бял кемпер с установка за саморъчната ракета. Летателният апарат изпуска пара от малка дюза в стоманен цилиндър с дължина 1,6 метра и диаметър 0,6 м.

Това е като нагорещена бутилка шампанско,

коментира Хюз пред SPIEGEL. Самият той работи с месеци върху изобретението в гаража си.

Дори сега в събота изглеждаше, сякаш стартът отново ще се провали. Вятърът беше много силен. Хюз разчитал, че ракетата му ще постигне мощност от 350 к.с., но разполагал само 340 к.с. „Казах на Майк, че можем да нагреем по-силно, но той каза НЕ“, обясни помощникът му Стейкс.

Разрешението за изстрелване било дадено от Алберт Окура, който е закупил площадката в Амбой през 2005 г за 425 000 долара. „Майк ни превърна в ракетен град“, каза Окура. „Беше велико.“ Амбой се намира на около 320 км източно от Лос Анджелис.

Следващата стъпка: да лети до долния ръб на космоса.

Ако питате Хюз, проектът му далеч не е приключил. Като следваща стъпка той предвижда да построи т.нар. Рокуун (Rockoon – от Rocket и Baloon) или комбинация от ракета и балон. С негова помощ Хюз иска да се издигне толкова високо, че да види със собствените си очи „възможното“ изкривяване на Земята.

„Вярвам ли, че Земята е като фризби? Да, вярвам“, заявява той. „Дали го знам със сигурност? Не. Затова искам да полетя в посока космоса.“

Това, че всеки може да види кръглата форма на Земята на сателитни снимки или да чуе какво казват астрономите не го интересувало. Нито дори това, че изкривяването на Земята се вижда лесно с камера, качена на балон пълен с хелий.

„Не мога да вярвам на НАСА. Не вярвам, че Международната космическа станция изобщо съществува. Не вярвам, че горе има хора. Ни вярвам на този инструмент,“ казва Лудия Майк. Освен всичко друго обаче, става дума и за събиране на пари.

Следващата му ракета трябва да го качи на около 100 км височина. Балонът ще го извиси до 32-35 км, а ракетата трябва да преодолее останалите 65 км.

„Моята история е наистина велика“, казва Хюз. „Има много сюжетни линии – например, че съм построил ракетата в гараж, че съм някакъв възрастен тип, който се разиграва на средата на Нищото и плоската Земя.“ Проблемът бил, че цялата история привличала много луди. „Разни хора, които поставят всичко под въпрос. Това е тъмната страна на цялото нещо.“

Очевидно, когато става дума за самия него, Лудия Майк не е склонен да разбира скептицизма на околните.

Източник: SPIEGEL

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Без коментар · Разни хора

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори