Конспирации реални и мними

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

vimeo.com
Антония Михайлова

Ако група авторитетни лица заявят, че всички конспиративни теории са измислица, несъответстваща на действителността, то едва ли някой ще им повярва. По-скоро ще възникне нова конспиративна теория, в която тези авторитети ще бъдат обвинени в опит да скрият от обществеността истината за най-зловещите заговори на съвременността.

Очевидно такава е природата човешка – да вярва в това, че наоколо действат тайни сили, влияещи на политиката, икономиката и нашия живот.

Конспиролози и „параноици“

Ако сте запознати с различните теории на конспирациите, вероятно ще отбележите факта, че те обхващат буквално всички страни на човешкия живот – политика, икономика, екология, медицина, история, изкуство и дори аномалните явления. Защо възникват подобни теории и кат да си обясним невероятната популярност на някои от тях?

Над тези въпроси са си блъскали главите немалко психолози, журналисти и други изследователи. Струва си да отбележим, че отговорите на тези въпроси са били доста нееднозначни. Вероятно са прави изследователите, които сочат като една от главните причини за възникването на теории на конспирацията съществуващата от древни времена секретност, без която не минава политическата, държавната и военната дейност. Докато някои събития се крият от нас зад завесата на секретност, винаги ще има основания да ги тълкуваме от позицията на конспирацията.

Тъй като никой не възнамерява да отменя секретността, може да не се съмняваме, че теориите на конспирациите ще имат дълъг живот. Разбира се, за последното говори и фактът, че с изучаването на конспиративните теории и тяхното класифициране вече се занимава отделно направление – конспирология. В сферата на интереси на това направление влиза изследването на тайни общества, секти, дейност на спецслужбите, както и разкриването на информация, скривана от световната общественост.

Нерядко конспиролозите, както и авторите на конспиративните теории, са обвинявани в разпространение на нежелателни за силните на света интерпретации на едни или други събития. Най-нееднозначното обвинение на тези, които се явяват привърженици на една или друга конспиративна теория, се заключава в това, че тези

За щастие към такова мнение се придържат само някои изследователи, които не могат да нарекат параноици 68–79% от американците (според резултатите от допитване), които смятат, че Освалдо не е единственият убиец на Джон Кенеди.

Смъртта е ужасна, непозната

Като една от причините, предизвикващи влечение към конспиративните теории, често се сочи страхът от смъртта. Този подсъзнателен страх предизвиква особено доверие към теориите на конспирацията, свързано по някакъв начин с поддържането на нашето съществуване в този свят. Добър пример в дадения случай е така наречената конспирация на фармацевтите.

Според тази теория фармацевтичните компании пускат множество безполезни за здравето препарати. А тези лекарства, които действат, само снижават симптомите на заболяването, но не го лекуват. В най-крайните варианти на тази теория се казва, че се измислят дори несъществуващи заболявания, за да се трупат печалби от уж „изцеляващи“ ги илачи.

Друга подобна конспиративна теория информира за изобретяване на лекарство срещу всички болести, което е засекретено от Американската медицинска асоциация. Това лекарство се крие от народа, тъй като то би предизвикало истински крах на фармацевтичния пазар. Излиза, че на фармацевтичната промишленост са ѝ много по-изгодни постоянно боледуващи и умиращи хора, отколкото пълното излекуване и прогресиращото дълголетие.

Ако подходим към този проблем без оглед на моралните и духовните ценности, толкова непопулярни днес в редица страни, такъв извод логично изглежда верен. Ние често не се замисляме за смъртта и живеем така, сякаш пред нас има поне още 500 години.

Впрочем понякога смъртта на идол става по-силно изпитание от загубата на близък човек. Този феномен тепърва предстои да се обясни от психолозите, тъй като мнозина от нас смятат своите кумири за безсмъртни, забравяйки, че и те са обикновени хора.

Кончината на кумири, които още са далече от естествената смърт, предизвиква появата на нови конспиративни теории. Например някои фанатици и досега вярват, че Елвис Пресли е жив и смъртта му е била инсценирана. Тази вяра понякога се подгрява от безотговорни журналисти, които търсят сензация. В американските издания има дори статии за това, че Джон Кенеди е посетил своя гроб, която дори се придружава от снимка на възрастен мъж в инвалидна количка, който прилича на загиналия президент.

Всички ли конспиративни теории са измислица?

Ако не се броят конспиративните теории, в които за всичко отрицателно в този свят са виновни хората от една националност, другите теории заслужават сериозно разглеждане. Може би в момента можем да изключим теорията на „Лунната конспирация“, тъй като има доказателства, че американците наистина са били на Луната.

Колкото до другите теории, то тук можем да разчитаме на здравомислието и на предлаганите факти. И да не възприемаме на доверие поредната конспиративна теория, а да я анализираме, да четем книги, да ровим в интернет, но да не вярваме сляпо на нищо.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори