Луксозен хотел „плава“ над археологически находки от 2300 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

За много хотелиери откриването на археологически руини на обект, предназначен да се превърне в луксозен хотел, би представлявало сериозен неуспех, потенциално дерайлиращ целия проект.

Но когато се сблъскват с тази прецизна дилема в Антакия, Турция и бившият римски град Антиохия – през 2009 г., семейство Асфуроглу решава да се справи с предизвикателствата, като в крайна сметка открива музея-хотел Антакия, луксозен обект, построен буквално върху 2 300-годишни археологически находки. Хотелът е открит през тази година.

Когато първите руини се показват след разкопаването на земята за хотела, цялата площ от четири декара е превърната в голямо археологическо проучване с екип от 200 души, включително 35 археолози и петима реставратори, работещи усърдно цели 18 месеца.

Това, което екипът открива е изумително: най-голямата в света мозайка от едно цяло парче, първата мраморна статуя на гръцкия бог Ерос, намерена изцяло непокътната, и 35 000 други артефакти, датирани от III в. Пр.н.е. от 13 различни цивилизации.

Първоначалният план преди началото на разкопките беше да се изгради бетонен градски хотел с 400 стаи, но след откритията беше невъзможно проектът да бъде реализиран като такъв“, казва Сабиха Асфуроглу Аббасоглу, изпълнителен директор в хотелиерска група Asfuroğlu Group.

Тогава групата възлага на турската фирма Emre Arolat Architects (EAA) да построи луксозен хотел, който не само заобикаля археологическия обект, но и го защитава, при това без изобщо да го нарушава.

„По този начин окачена стоманена конструкция с 200 стаи е проектирана да защити и покаже находките под нея като национален археологически парк, който сега е публична собственост“, казва Аббасоглу.

Стратегически разположени стоманени греди в области на обекта, които нямат археологическа стойност, създадат рамката на многоетажна структура. След това в сградата над руините се вмъкват сглобяеми стаи за гости, включително ресторант, бар и фоайе, които предлагат на гостите уникална гледка.

„Позиционирането на тази голяма сграда върху толкова скъпоценен археологически обект изисква много чувствителен подход и много точни изчисления и инженерни и строителни решения“, казва Абасоглу. „Като цяло тази структура е инженерно чудо.“

Проектът в крайна сметка струва на Asfuroğlu Group повече от 120 милиона долара и отнема повече от 10 години за завършване, но резултатите си заслужават, не само от гледна точка на хотела, но и заради впечатляващите археологически находки.

Публикувано в изданието Architectural Digest.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори