Защо скална рисунка на възраст няколко десетки хиляди години изобразява богомолка?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Стара рисунка върху скала е открита по време на проучване в село Саркубех в Иран, място известно с изобилието си от праисторически скални картини.

Между 2017 и 2018 г. изследователите са намерили скалната рисунка с големина пет и половина инча, която изобразява същество приличащо на богомолка с кръгове в края на крайниците.

Смята се, че този петроглиф на „богомолка“ е създаден преди около 40 000 години – липсата на точност се дължи на факта, че санкциите пречат на Иран да използва материали за датиране чрез радиовъглеродни методи.

Според изданието Phys.org изображенията на безгръбначни, са „редки“, което доведе до сътрудничество между ентомолози и археолози, „за да се опитат да идентифицират рисунката“. Групата проучва и сравнява наскоро откритата рисунка с „ богомолка“ с други петроглифи от цял ​​свят. Те също анализират „местни праисторически шестокраки същества, с които биха могли да се срещнат праисторическите художници“.

Какви резултати дават наблюденията? Издълбаната върху скалата рисунка се отличава с „триъгълна глава с големи очи, а изобразените предни крайници несъмнено наподобяват тези на молещ се човек“ в допълнение към „удължаването на главата “.

Това, че е „мъж богомолец“ идва от кръговете, които са на крайниците, според документ, публикуван в Journal of Orthoptera Research, дизайнът върху скалата „прилича на добре познат клекнал човек “ мотив … намиран по целия свят. „

Изследователите също така анализираха „морфологични знаци и сравниха скалната рисунка с членестоногите, за които се знае, че са разпространени в тази област.

Причината, поради която богомолка би била обект на интерес, за да може някой да отдели време и да я изобрази, остава загадка.

Изследователите теоретизират, че „безполезните, но удивителни интересни когато заемат позата на молещи се същества и техните форми, биха могли да са интересни за скалния художник ако са част от древни религиозни ритуали, страхове или възхищения.“

Надяваме се, че повече изследвания ще доведат до солидно заключение. За сега си представяме, че молещите се богомолки просто са предизвиквали страхопочитание и страх в древните хора.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори