Луната ще бъде първата жертва на „Звездата на смъртта“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Mark A. Garlick / markgarlick.com
Антония Михайлова

„Звездата на смъртта“, в която ще се превърне Слънцето след няколко милиона години, вероятно първо ще унищожи Луната, а след това – Земята.

Изследването на учените от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика (Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ) и университета Уоруик (Ковънтри, Великобритания) е публикувано в arXiv.org.

В своята работа астронавтите са изучили влиянието на съдържанието на тежки елементи в атмосферата на белите джуджета, в каквито след време се превръщат слънцеподобните звезди, върху спътниците на въртящите се около светилото планети. Около една четвърт от тези звезди са замърсени с фрагменти от въртящия се около тях диск, състоящ се от отломки на планетни тела.

Честото попълване на този диск се обяснява от учените с разрушаването на спътниците на екзопланетите. Луните се въртят около белите джуджета по-интензивно от масивните небесни тела, привличани от звездите. Ако разстоянието между бялото джудже и спътникът стане по-малко от няколко десети от радиуса на Хил, рискът от разрушаване на луната от гравитацията на звездата нараства рязко.

Както са установили предишни оценки, един милион години са достатъчно, за да се запълни пространството около бялото джудже с фрагменти от спътници и планети, сравними с масата на Плутон. Тези елементи, падайки върху звездата, водят до изменение на нейния наблюдаван спектър.

В последно време вниманието на учените привлича бялото джудже WD 1145+017. То се намира на 570 светлинни години от Земята в съзвездие Дева. Възрастта му се оценява на 175 милиона години.

Учените смятат, че след няколко милиарда години Слънцето ще стане червен гигант и ще погълне Меркурий, Венера, както вероятно и Земята и Марс. Впоследствие светилото ще се превърне в бяло джудже и аналогично на WD 1145+017 ще започне да разрушава обектите около себе си.

Lenta.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори