Луните на Сатурн са по-млади от динозаврите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рics-about-space.com
Антония Михайлова

Три големи спътника на Сатурн – Тетида, Диона и Рея, разположени извън орбитата на Енцелад, може да са възникнали преди около сто милиона години. Това ги прави по-млади от най-древните изкопаеми на Земята – динозаврите.

Изследването на астрономите от САЩ е публикувано на сайта arXiv.org, пише Lenta.ru.

С помощта на компютърно моделиране учените проследили във времето изменението на параметрите на орбитите на спътниците на Сатурн. В изследването е отчетено приливното взаимодействие между спътниците и планетата, което води до отдалечаване по спирална траектория на луните от газовия гигант.

Данните за приливното взаимодействие между спътниците и планетата са взети с примера на това между Енцелад и Сатурн (тяхното взаимодействие е описано най-пълно). Учените са установили, че преди около сто милиона години някои обекти извън орбитата на Енцелад са претърпели сблъсък.

NASA/JPL

NASA/JPL

Приливното взаимодействие на предците на Тетида, Диона и Рея със Сатурн е деформирало техните траектории, в резултат на което те са се въртели около планетата с орбитален резонанс по пресичащи се траектории. Сблъсъците, протекли преди сто милиона години, може да са довели до раждането на луните.

Титан (най-големият спътник на Сатурн, чиято орбита е разположена по-далече от тези на Тетида, Диона и Рея) не е участвал в сблъсъците. Впрочем въпросните сблъсъци може да са довели до увеличение на ексцентрицитета (елипсовидността) на орбитата на Титан.

Динозаврите са възникнали на Земята в триасовия период (преди около 231,4 милиона години). Днес Сатурн, неговите пръстени и спътници се изследват от автоматичната станция „Касини“. Мисията е стартирала на 15 октомври 1997 г. от Кейп Канаверал и е достигнала планетата на 1 юли 2004 година.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори