Магия срещу сушата: фермерите в Калифорния се отчаяха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Калифорния преживява не най-добрите си времена сега. На голяма територия на щата се наблюдава екстремна суша, която продължава вече четвърта година.

Затова властите на щата за първи път от 1977 година насам са въвели ограничения в използването на водата, в рамките на което градът трябва да съкрати използването на вода с 36%.

Изглежда, че сушата никога няма да свърши, а селското стопанство на щата страда най-много. Освен това икономистите вече са изчислили, че тази суша ще струва на икономиката на Калифорния почти $2,7 млрд. само за 2015 година.

Както съобщава порталът Yahoo!, фермерите даже започнали да прибягват до услугите на „търсачи на вода“, или „лозоходци“ (също „даузъри“), които търсят подземни източници на вода с лозови пръчки.

Според Yahoo! жителите на Калифорния все по-често прибягват към духовни практики и дори магии в надежда сушата да свърши. Тя е голямо бедствие за селското стопанство на региона, който се явява основен доставчик на плодове и зеленчуци в страната.

Фермерите твърдят, че ако не намерят вода за поливане на реколтата, то сушата ще разруши индустрията и живота им, ще доведе до масова безработица и ще нанесе щети на земята, за възстановяването на която ще са нужни десетилетия.

Магия в борбата със сушата

Верн Таси е „лозоходец“. Той никъде не рекламира своите услуги. Няма дори визитка. Но в Калифорния е много известен човек, който според слуховете има особен дар, получен от дядо му.

И сега, когато в Калифорния върлува суша, Верн Таси има много работа.

Фермерите го викат денем и нощем. Молят го да огледа земята, да назове всяка цена, за която е готов да дойде. Таси обаче отказва пари, като твърди, че не го прави за парите. Освен това предпочита да работи близо до дома си.

В ръцете си носи малка лозова пръчка, с която търси подземни източници на вода.

Калифорнийските фермери не за първа година търсят услугите на лозоходци. Търсенето на техните услуги особено нараснало в последните няколко години. Но жителите на сушавия щат прибягват не само към услугите на магии. Църквата призовава миряните да се молят за дъжд.

Викат се и старейшините на индианските племена, да произнесат благословение над земята в надеждата, че ще дойде вода.

Но най-нетрадиционният и често използван способ е лозоходството, което e в пика на своята популярност, независимо че учени и чиновници неведнъж са заявявали, че няма никакви доказателства, че подобна практика може да доведе до някакви резултати. А успехът на лозоходците в Калифорния се приписва на късмета. Но тъй като не се вижда краят на сушата в близко бъдеще, фермерите са готови на всичко.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори