Магията на цветовете

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Невъзможно е да се отдели конкретен цвят, който да носи на определен кръг от хора късмет и да им служи за талисман. Може да се назове само основен цвят – който да даде насока и опора. Ако например щастливият ви цвят е зелен, това не означава, че трябва да носите само зелено и нищо друго, за да не ви избяга късметът. Но точно в зелено ще можете докрай да проявите себе си, да разкриете таланти и способности. Този цвят съответства на вътрешната ви настройка и когато формата (външната обвивка) съвпада със съдържанието (вътрешния ви мир), възниква хармония. Това състояние на спокойствие, умиротворение и наслаждение ви позволява да постигнете желаното без особени усилия.

Всеки цвят носи в себе си и положителен, и отрицателен заряд, на всеки са присъщи и достойнства, и недостатъци, затова се старайте да развивате положителните качества и да се отърсвате от отрицателните.

Може да установите, че щастлива за вас е комбинация от цветове, а не един-единствен цвят. Търсете, процесът на търсене е не по-малко интересен от неговия резултат.

Бял

Бялото е символ на чистота, невинност, откъсване от проблемите. Принадлежи на всички планети едновременно и в същото време им противостои. Белият цвят е празнина и пълнота, радост и студ. Той се асоциира в съзнанието ни със светлината на небесните тела, с ефирност и истина. Хората, които го предпочитат, се страхуват да проявяват емоции и желания, винаги и във всичко се стремят към идеала. Сърцата им са чисти, мислите – достойни, намеренията – честни. Достойнствата на белия цвят са неопетненост и вярност. Недостатъците – самолюбие, нерешителност, равнодушие.

Черен

За черния цвят може да се кажат много от нещата за белия – той принадлежи на всички планети едновременно и на никоя конкретно. Ако белият се свързва с представите на хората за светлината, то черният се асоциира с тъмнината. Той е символ на бездната, всичко необятно и неизмеримо, непонятно и плашещо. Може да символизира нещастие, скръб, мъка, мрак. Но заедно с това той е цветът на елегантността и изтънчеността, предпочитат го хора, склонни към мистика и самопознание. Черното е цветът на самодостатъчните, живеещите в днешния ден, но не забравящи миналото.

Сиво-син

Този цвят напомня светлината на далечната планета Уран, той е също толкова тайнствен и нежен, почти призрачен. Бледността му дава усещане за нереалност, безкрайност и студенина. Хората, които го предпочитат, са склонни към мистика, обичат да мечтаят, пътешестват и завоюват нови пространства. Главни достойнства на този цвят са интуиция, яснота, дружелюбие, приветливост, откритост. Недостатъците – безгрижност, лекомислие, инфантилност, неумение за съсредоточаване, сълзливост. Тези, които го предпочитат, не бива да дават неизпълними обещания.

Оранжев

Това е цветът на Слънцето, на неговата енергия и жар. Той ободрява и кара хората да се движат активно, винаги да променят по нещо в живота си, дава им увереност в собствените сили и добро настроение. Силата на този цвят се простира върху всичко, той е топъл, символизира широтата на възгледите. Хората, които го предпочитат, обикновено имат прекрасно здраве, те са оптимисти и обичат живота във всичките му прояви. Този цвят ги зарежда с несъкрушима енергия, влива им живителни сили, уравновесява желанията и възможностите, вселява мир и спокойствие в душата.

Син

Този цвят е събрал в себе си най-добрите качества на Юпитер. Той е и духовност, и хармония, и нежност, и необичайност, и честност, и спокойствие. Хората, за които синият цвят е любим, имат дар адекватно да възприемат ситуациите, трезво да гледат на живота, във всичко да намират положителните страни и умеят да се наслаждават на това, което имат. Синьото е символ на спокойна радост и тиха наслада, богата духовност и дълбок интелект. В него се съдържат сигурност и дълбочина, той има удивително много оттенъци – толкова многостранни са и тези, които го обичат.

Лилав

Най-противоречивият цвят принадлежи на планетата Нептун. Този цвят е символ на тайнственост, меланхолия, обърканост в мисли и чувства, дълбочина, чувственост и хипнотизъм. Хората, които го предпочитат, умеят да усещат настроенията на околните и да внушават своите мисли и желания, притежават безспорна власт, но понякога сами й стават роби. Лилавото изважда всички противоречия, дълбочината му завладява въображението и кара хората да търсят нови решения и пътища. Този цвят е харесван от мистици, творчески натури и експериментатори, както и от децата.

Сребрист

Символизира лунната светлина, много нежен, изтънчено студен и загадъчен, завладява ума и сърцето на човека, прави го строг и елегантен. Развива интуицията, творческата жилка, усилва талантите и способностите. Това е цветът на безпристрастността и съзерцателността, понякога изразява особено болезнена мнителност и нерешителност. Недостатъкът му е прекалената уязвимост и ранимост, както и страхливост. Достойнствата – магнетична женственост, емоционална власт, нежност, красота. Хората, чийто цвят е сребристият, трябва да контролират емоциите си.

Жълт

Това е цветът на Сатурн – ненатрапчив и неуверен, скромен, мек. Малко изкуствен цвят, привлича погледите, но не може да ги задържи задълго, мами и отблъсква със своята инертност. Хората, които го предпочитат, са естети, ценят прекрасното и търсят хармонията, стремежът им към красота ги кара да бягат от реалността и да се стремят към мечтите. Основните недостатъци на този цвят са несамостоятелност, безпомощност, инфантилност. Достойнствата – изтънченост, красота и дипломатичност. Хората, които го предпочитат, трябва да изработват в себе си твърдост.

Кафяв

Този цвят също принадлежи на Сатурн, но тук представя неговия сериозен поглед върху живота, затвореност, честолюбие, песимизъм, тревожност и недоверчивост. Кафявото носи в себе си униние и съмнение, но е и символ на трудолюбие, усърдие и съсредоточеност. Хората, които го предпочитат, трябва да се стремят към по-добро, да не се затварят в себе си и да се учат да преодоляват трудностите. Това е тежък цвят и не се препоръчва да се носи постоянно. Достойнството му е, че усилва работата на мозъка. Недостатък му е, че води до умствена или физическа умора.

Червен

Този цвят е пряко свързан с Марс, затова изразява активност, възбуда, дори агресивност. Обичат го хората, които имат прям и смел характер. Червеното активира всички чувства и мисли на човека, кара го да възприема околния свят в подробности и да се стреми само напред. Червено носят лидерите, то им помага да властват и настройва за справедливост. То царува денем, засенчвайки всички останали цветове, но през нощта е неразличимо. Червено не бива да бъде носено от меки и слабохарактерни хора, тъй като ще доминира над тях и ще им диктува условията си.

Графитен

Това е цветът на Плутон, той носи в себе си мощен заряд на страст, сила и съкрушителна енергия. Но в него се чувстват и емоционално напрежение, тежест и самовлюбеност. Хората, които го предпочитат, са злопаметни, трудолюбиви, активни във всичко, обичат движението, импулсивни и поривисти. Графитено не бива да се носи от хора със слаби нерви. То е символ на непрекъснато движение и увереност, дава осъзнаване на собствената значимост помага да се издържат най-тежките изпитания и да не се пада духом. Освен това е цвят на страстната любов.

Стоманен

Този цвят е на Меркурий и може да се нарече неутрален. Той е едновременно сякаш лишен от цвят, но и съдържа в себе си всички цветове. Сивото е цвят на сумрака, компромис между нощта и деня. Олицетворява скромност, затвореност, отчужденост, но в същото време и гъвкавост, вярност, приспособимост и изпълнителност. Хората, които го предпочитат, се стремят да държат ситуацията под контрол, към всичко подхождат рационално, точни са. Към недостатъците им може да се отнесат цинизъм, скованост, неумение да се отпускат, недоверие, страх да се отличат от тълпата.

Статията е публикувана във в. ПРЕСА

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори