Магнитен отпечатък на Млечния път от „Планк”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA and the Planck Collaboration
Антония Михайлова

Снимка на космическия телескоп „Планк“ показва „магнитен отпечатък“ на нашата галактика – Млечния път. Такава карта дава на астрономите възможност да изследват структурата на магнитното поле и по-добре да разберат процесите на звездообразуване.

Това изображение е мозаечно – сглобено в резултат на първите проведени наблюдения в такъв мащаб (за цялата небесна сфера) на поляризираната светлина, чийто източник е междузвездният прах на Млечния път.

Независимо че „Планк“ приключи събирането на данни през 2013 г., учените продължават да ги изучават. В частност те се занимават с изследване на поляризираната светлина, чийто източник са както обекти в далечната млада Вселена, така и прах в нашата галактика.

Това, което можем да видим на новата карта, е създадено с усилията на екип изследователи от университета на Британска Колумбия, Канадския институт по теоретична астрофизика и университета на Торонто.

Учените ще представят изследването в четири статии в Astronomy & Astrophysics, в които ще дадат подробно описание на картата, както и на хода и резултатите от работата.

С тези данни космолозите, изучаващи произхода и еволюцията на Вселената, могат по-точно да разпределят сигналите в нашата галактика и поляризираната светлина от реликтовото лъчение. Данните от „Планк“ позволяват по-детайлно да се изследва ранната история на Вселената.

Представената карта ще помогне да се разбере повече за малките, но безбройни частици космически прах, в които се съдържат подсказки за това как именно е протекло формирането на гравитационните вълни.

Категории на статиите:
Космос

Коментари

  • Once your online loan application is approved and your loan documents are signed your money will be deposited directly into your bank account the next business day.Do not pay them read this Loans for people with bad credit history. [url=http://quickloannow24.com]small loans[/url] Even if you have been refused credit in the past our highly professional staff are here to help find the right logbook loan from our resources for your circumstances.

    Ronneve 3 октомври 2017 17:58 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори