Маите може да са допринесли за изменението на климата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Екип геоархеолози под ръководството на изследователите от Тексаския университет в Остин, САЩ, твърдят, че древната цивилизация на маите може да е допринесла за изменението на климата.

Интензивното развитие на инфраструктурата на цивилизацията на маите  е довело до изменение на екосистемите в тропическите джунгли, смятат учените.

Негативните последствия от изсичането на горите и строителната дейност на маите за климата се усещат и до днес.

„Много аспекти от дейността на маите са влияли негативно върху околната среда. Например честото използване на вредни вещества – живак и фосфор – е могло да провокира особено активен цъфтеж на водораслите“, пишат учените.

Но изследователите обръщат внимание на това, че съвременният човек може много да научи от древните индианци, които са създавали обширна система от ниви за отглеждане на големи обеми реколти и са съобразявали своя бит по повишеното морското равнище.

Изчезването на маите – най-развитата цивилизация в Централна Америка, просъществувала повече от 2000 години – досега се смята за една от най-интересните загадки на историята.

Изследването на химичния състав на сталагмитите в пещерата Йок Балум в Белиз, проведено през 2012 година, позволили да се предположи, че причината за упадъка на цивилизацията на маите е в регионалното изменение на климата.

Получените с помощта на радиоизопно датиране данни позволило с точност до 17 години да се оцени обемът на валежите през последните две хилядолетия. Резултатите показват, че след разцвета е започнал сушав период, продължил около 400 години и завършил с големи суши, довели до краха на селското стопанство.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори