Марихуаната е по-вредна за сърцето от тютюна?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Марихуаната е по-вредна за сърцето и кръвоносните съдове от тютюна. Това показва ново изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association, при което опитни мишки са подложени на пасивно пушене на тютюн и на марихуана.

Опитните мишки са били изложени в продължение на минута на пушека на тютюн, а след това и на марихуана. В резултат учените са регистрирали силно свиване на кръвоносните съдове и съответно съществено намаляване на функциите им. По-интересното откритие обаче е това, че на мишките е било нужно три пъти повече време, за да се възстановят от марихуаната в сравнение с тютюна.

„Ако някой си мисли, че пушекът от марихуана не води до негативните последици от тютюневия пушек, не е прав и нашето изследване потвърждава това“, казва Матю Спрингър, професор кардиолог в Университета на Калифорния.

Артериите на мишките, които са били изложени 1 минута на дим от марихуана, са били с по-ниска функционалност при преноса на кръв най-малко 90 минути, докато същата намалена функция на съдовете при мишки изложени на тютюнев дим е била само 30 минути.

Пушекът и от тютюн, и от марихуана е довел до намаляване на функцията на кръвоносните съдове при анализираните мишки с 50%. Ако подобно излагане на дим от цигари – тютюневи или от марихуана става често, рискът от дългосрочни проблеми на съдовете и сърцето се увеличава многократно.

Доказано е, че всеки дим от нещо, което гори, съдържа многобройни вредни елементи, дори когато това, което гори е естествен, природен продукт, каквито са тютюнът и марихуаната.

Тези изследвания се различават от такива, направени по-рано, които твърдяха, че няма пряка връзка между пушенето на марихуана и сърдечните заболявания. По този повод Спрингър се съгласява, че техните изводи не могат пряко да се прехвърлят от мишките на хората, но отбелязва, че в кръвоносната система на мишките и хората има доста общи неща, което е довело до използването на опитните мишки в лабораториите.

„Има много изследвания, при които хората и опитни мишки реагират по един и същ начин при поемането на тютюнев дим и техните кръвоносни съдове са еднакво увреждани от това. В този смисъл е нормално да предположим, че и при дима от марихуана ефектът върху човешките кръвоносни съдове и тези на опитните мишки би бил подобен,“ казва Спрингър.

Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори