Марс – особено красив и само на една „крачка“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)
Антония Михайлова


Орбиталната обсерватория „Хъбъл“ е получила нови детайлни снимки на Марс в момента, когато Червената планета е започнала своя месечен цикъл на сближаване със Земята, съобщава сайтът на космическия телескоп.

От средата на май до средата на юни Марс и Земята ще бъдат разположени необичайно близо една до друга – сега Червената планета се намира само на 76 милиона километра от нас, а на 30 май ще се сближи на 75 милиона километра до Земята.

Това сближаване позволява на астрономите да получат нови, по-качествени снимки на Марс, на които се виждат нови детайли от неговия релеф и облачната му покривка.

Научният екип на „Хъбъл“ се е възползвал от тази възможност за получаване на снимки на Марс, използвайки широкоъгълната камера WFC3. На тези снимки, направени в края на миналата седмица, може да се види „пълноцветен“ Марс с всички детайли от неговия релеф –гигантските каньони, угасналите вулкани, прочутите канали и други големи структури.

По-конкретно на тази снимка може да се види долината Сирт, представляваща гигантски щитовиден вулкан с дължина няколкостотин километра, Арабската равнина, където наскоро откриха следи от гигантски цунами, а също и гигантски 1770-километров кратер, равнината Елада, възникнала в резултат на падане на астероид преди 3,5 милиарда години.

Освен планини, кратери и други форми на релефа на тази снимка може да се разгледат и марсиански облаци, които сега се изучават от сондата MAVEN, както и да се намери точката на кацане на сондата „Викинг“, марсохода Opportunity и спускаемия модул Mars Pathfinder.

Следващата „фотосесия“ на Марс ще бъде проведена в неделя, на 22 май, когато Земята ще застане на пътя между Червената планета и Слънцето. В този ден, както отбелязват астрономите, Марс ще бъде особено красив, тъй като ще можем да го видим изцяло осветен.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори