Математика на конспирациите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Физик е изчислил каква е вероятността широкоразпространените конспирации да останат скрити за дълъг период от време. От математическа гледна точка конспирациите не издържат на натиска на времето.

Според уравнението, за да остане една конспирация неразкрита едно десетилетие, то в нея трябва да са намесени по-малко от хиляда души. За да остане в тайна едно столетие, участниците трябва да са по-малко от 125. Имайки предвид, че повечето популярни конспирации изискват намесата на хиляди души, шансовете те да са истина са доста малки.

„Моите резултати показват, че всяка конспирация, в която участват стотици души, ще се разпадне бързо, а големите научни конспирации са просто невъзможни“, казва за The Guardian физикът Дейвид Граймс (David Grimes) от Оксфордския университет.

„Лесно е да отхвърляме конспиративните теории и мненията на техните поддръжници, но аз исках да изпробвам друг подход – исках да видя как биха били възможни тези конспирации“, обяснява той. „За да направя това, изследвах задължителните изисквания за съществуването на една скрита конспирация.“

Той приложил уравнението си за четири от най-известните конспиративни теории – ваксините причиняват аутизъм, промените в климата не са истински, кацането на Луната е режисирано и лекарство срещу рак съществува, но големите фармацевтични компании го крият.

Вземайки предвид броя на участниците в тези предполагаеми конспирации, Граймс е създал отделен сценарий за всяка от тях:

  • Ако кацането на Луната е било лъжа, за нея трябва да са знаели около 411 000 служители на НАСА. Максимално лъжата би могла да издържи не повече от 3.7 години.
  • Прикриването на връзката между ваксините и аутизма би устояло между 3.2 и 34.8 години.
  • Ако климатът не се изменяше, щяхме да разберем след 3.7 до 26.8 години.
  • Ако съществуваше лекарство срещу рак, някоя голяма фармацевтична компания би го пуснала на пазара само след 3.2 години.

Изчисленията са направени на базата на най-добрите условия за конспираторите – прието е, че те са изключително добри в прикриването на тайни и не са извършвани никакви външни независими проучвания.

„Не всеки, който вярва в конспирации е нетрезвомислещ или наивен. Надявам се, че чрез изследването си ще помогна на хората да видят, че някои конспирации просто са крайно невероятни“, обяснява Граймс.

„Не е фатално да смятате, че кацането на Луната е фалшифицирано, но грешната информация относно ваксините може да има фатален изход.“

 

Резултатите на Дейвид Граймс са публикувани в PLOS One.

Science Alert

 

 

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори