Майкъл Гуилен: да вярваш в извънземни е като да вярваш във Феята на зъбките

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Майкъл Гуилен
Ивайло Красимиров

Предлагаме ви анализ на Майкъл Гуилен, публикуван във Foxnews.com, според който хората най-вероятно са сами по разум във вселената.

Д-р Майкъл Гуилен e бивш научен редактор на ABC News, преподава физика в Харвард и сега е президент на Spectacular Science Productions. Неговият трилър The Null Prophecy е издаден през юли 2017 година.

“Доста обичайно е интелигентни, трезво мислещи астрономи да вярват в евентуалното съществуване на „малките зелени човечета“ (МЗЧ) – т.е. в извънземния живот. Проблемът е, че няма абсолютно никакви твърди доказателства за такава вяра. Всъщност, нов анализ на Оксфордския университет основан на най-добрите и най-новите научни доказателства, стига до заключението, че вярването в МЗЧ е равностойно на вярването във Феята на зъбките.

През 1950 г. носителят на Нобеловата награда, физикът Енрико Ферми попита: „Къде са всички?“ Наистина, къде са всички МЗЧ? Като се има предвид, че има около 100-400 милиарда слънца само в нашата Галактика, Млечния път, изглежда разумно да предположим, че поне около едно от тях обикаля планета с интелигентен живот.

Ферми смята още, че всяка интелигентна цивилизация ще бъде технологично достатъчно разумна, за да колонизира галактиката в рамките на 10 милиона години. Като се има предвид, че Млечният път е на повече от 10 милиарда години, това би се случило отдавна. И все пак най-силните телескопи – и това включва култовият телескоп Хъбъл – не виждат нищо такова в нашата галактика или в другите 100-200 милиарда галактики в космоса.

Този космически срив – сега познат като Парадокса на Ферми, продължава да е валиден и днес. Ние вдигаме поглед към нощното небе, любуваме се на огромния балдахин от звезди и галактики и естествено си мислим: „Трябва да има цивилизации там. Но ако е така, къде са всички?“

По време на следването ми в Корнел, аз взех курс на Франк Дрейк и друг на покойния Карл Сейгън по екобиология и изучаване на възможни форми на живот на други планети. Сейгън е добре известен на обществеността, разбира се, но Дрейк е истинският пионер в търсенето на извънземен живот.

Сред астрономите Франк Дрейк е особено известен с уравнението носещо неговото име, което се опитва да оцени броя на интелигентните цивилизации, които би трябвало да бъдат там, колонизиращи нашата галактика. Уравнението включва седем фактора:

R * = Колко често се появяват слънца, чиято светлина може да поддържа интелигентен живот?
fp = Каква част от тези звезди имат планети?
ne = Колко от тези планети, средно на слънчева система, имат среда, подходяща за живот?
fl = Каква част от тези планети реално са приютили живот?
fi = Каква част от тези планети, на които има живот, имат интелигентен живот?
fc = Каква част от тези интелигентни цивилизации излъчват открити сигнали в космоса?
L = Колко време тези цивилизации излъчват открити сигнали в космоса?

Дрейк за първи път изписва уравнението си през 1961 г. по време на научна конференция в Западна Вирджиния. Той и колегите му оценяват стойностите на всичките седем фактора и изчисляват, че в Млечния път би трябвало да има от 1 000 до 1 000 000 интелигентни цивилизации. Това означава, че около 100 трилиона интелигентни цивилизации би трябвало да съществуват във видимата вселена! Една истинска експлозия на технологично напреднали МЗЧ.

И все пак, въпреки днешните открития на евентуален марсиански живот и органични молекули на Червената планета, въпреки откриването на много екзопланети (светове принципно подходящи да приютят живот и обикалящи други слънца), когато гледаме и слушаме дълбокия космос с нашите най-съвършени инструменти, не виждаме твърди доказателства за извънземен живот. Защо?

Според екип от изследователи в Института „Бъдеще на човечеството“ в Оксфордския университет, това е така, защото използваме грешните фактори в уравнението на Дрейк. Ние искаме толкова силно да има МЗЧ, че прекомерно надценяваме стойностите на факторите на Дрейк, което води до очевидно надценяване броя на цивилизациите, които трябва да съществуват.

Когато хората от Оксфорд определиха по-реалистични цифрови стойности на седемте фактора – на основата на честна оценка на несигурността в нашите най-добри химически, биологични, физически и астрономически знания – известното уравнение на Франк Дрейк прогнозира много, много, много по-малко от 1000 до 1 000 000 интелигентни цивилизации на галактика. Средният брой спада до нещо толкова ниско, колкото 0,00000000000000000000000000000000008 (това е осем, предшествано от тридесет и четири нули след запетаята).

Това дава основания на авторите на доклад, представен в Сборника на Кралското общество в Лондон, да заключат:

„Намираме значителна вероятност, че сме сами в нашата галактика и може би дори в нашата наблюдавана вселена.“

Ако съществуват МЗЧ там някъде, заключават изследователите, това е някъде над дъгата, така да се каже – „твърде вероятно извън космологичния хоризонт, като остават завинаги недостижими за нас“.

Така че, когато гледаме небето и си кажем: „Трябва да има някой там!“, трябва и да се подсетим, че самата наука в момента ни казва, че е най-вероятно, единствените интелигентни същества, обитаващи тази огромна и невероятна вселена да сме хората, заключава д-р Майкъл Гуилен.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори