Мексико обявява мястото Отоми за първи древен паметник от десетилетие

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Древeн мексикански церемониален център на повече от 1000 години е обявен за първата археологическа зона в страната от десетилетие, съобщи институтът за антики INAH във вторник, въпреки последните няколко години на резки бюджетни съкращения за археологически изследвания.

Cañada de la Virgen, съвременното име на мястото „Otomi“, се намира близо до живописния планински град и туристическа дестинация San Miguel de Allende.

Предиспанският обект включва голям каменен храмов комплекс и други структури, много от които са подравнени спрямо астрономически тела. Смята се, че комплексът е достигнал своя връх на развитие около 600-900 г. сл. Хр., едновременно с десетки големи градове на маите.

Древните селища на Отоми са били предимно струпани около днешните централни мексикански щати Пуебла, Идалго и Гуанахуато, където се намира Каняда де ла Вирхен, преди да бъдат завладени от ацтеките през 14-ти век и включени в тяхната обширна империя.

Учените смятат, че древна версия на езика отоми, който се говори и днес, може да е бил езикът, говорен в Теотиуакан, древната метрополия близо до Мексико Сити и дом на извисяващи се пирамиди и храмове.

В изявление INAH подчертава, че определянето на обекта като защитен археологически паметник е първото при правителството на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, което намали бюджетите за археологически изследвания през последните няколко години като част от мерките за икономии.

Декларацията, издадена с указ на президента, предоставя защита срещу търговско застрояване и други строителни проекти.

INAH добавя, че предишни археологически разкопки в Cañada de la Virgen са разкрили артефакти както от тихоокеанското, така и от атлантическото крайбрежие, което предполага, че селището е било разположено по протежението на основен търговски път.

Лопес Обрадор се сблъска със съпротивата на местните общности на маите в археологически богатия полуостров Юкатан, заради многомилиарден проект за изграждане на трасе за туристически влак, който критиците се опасяват, че ще увреди деликатните екосистеми и неоткритите руини. Президентът твърди, че проектът ще насърчи развитието на по-бедния юг на Мексико, като същевременно минимизира вредата за околната среда.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори