Менопаузата е обратим процес? Гърци твърдят, че могат да „върнат часовника“.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип от гръцки учени обяви, че е намерил начин да обърне процеса при жени в менопауза, като им помогне да продуцират годни за оплождане яйцеклетки. Според гръцките гинеколози те са способни да върнат цикъла при жени в менопауза, включително при такива, които нямат менструално течение от пет години. Ако резултатите са верни, това ще даде възможност за повишаване фертилността при по-възрастни жени, и ще помогне на жени в ранна менопауза да забременяват, както и ще намали здравните проблеми от менопаузата.

„Нашият метод дава надежда на жени в менопауза, че ще могат да забременеят със собствения си генетичен материал“, казва Константинос Сфакианудис от клиниката Генезис в Атина.  „Методът е вълнуваща възможност, но в същото време отваря и етични въпроси до каква възраст може да бъдеш майка“, казва Роджър Стърми от Медицинското училище Хъл Йорк във Великобритания.

Жените се раждат с всичките си яйцеклетки. От пубертета до менопаузата яйцеклетките постепенно намаляват, като жената има най-висок фертилитет в първата половина на 20-те си години. Към 50 годишна възраст нормално идва менопаузата, спира отделянето на яйцеклетки. В същото време при много жени овулацията е станала нередовна и рядка още преди този период. При много жени менопаузата идва прекалено рано.

За да „върне“ назад часовника при тези жени, екипът на атинската клиника използва кръвно лечение като при рани, които се третират, за да заздравеят по-бързо.

Богата на тромбоцити плазма се получава след  центруфугирането на кръв от пациентката, така се изолират молекули на растежа – такива, които ускоряват растежа на тъканите и кръвоносните съдове. Този метод се използва масово, за да се възстанови увредена мускулна или костна тъкан, макар ефективността на този метод да не е съвсем ясна. Подобно третиране може да доведе до регенерация на тъкани.

Според екипа на Сфакианудис, този метод подмладява старите яйчници. Гръцките учени са представили метода си на годишната среща на Европейското общество по човешка репродукция и ембриология в Хелзинки. Когато се инжектира богата на тромбоцити плазма в яйчниците на жени в менопауза, според екипа се възстановява техния менструален цикъл.

Сфакианудис обяснява, че е имал пациентка при която менопаузата е настъпила още на 40 години, пет години преди да се обърне към клиниката за помощ. Шест месеца след инжектирането на богата на тромбоцити плазма в яйчниците й, нейната менструация се върнала, а екипът гинеколози е успял да отдели три годни яйцеклетки от жената и е успял да оплоди две от тях със сперма на нейния мъж. Ембрионите сега са замразени, като екипът очаква да събере поне три оплодени яйцеклетки преди да ги имплантира в матката на жената.

Гръцките учени са убедени, че този метод може да направи 50-те години на една жена плодородна възраст, каквато сега представлява нейната четиридесет годишна възраст.

Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори