Ново поколение биосензори обещават революция в мониторинга на тялото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Фирмата Profusa от Калифорния представи ново поколение биосензори, чиято разработка е финансирана от американската Агенцията за разработка на проекти за отбраната (DARPA). Американските военни виждат възможности в новата технология, която имплантирана в човешкото тяло дава данни за състоянието му в реално време. “Става въпрос за наблюдаване на показатели като кислород, кръвна захар, лактат, уреа и йони чрез биосензор даващ непрекъснат поток от информация безжично”, казва Бен Хуанг, главен изпълнителен директор на компанията Profusa.

Биосензорите са направени от биоинженерен „умен хидрогел“, материал подобен на този, от който са направени контактните лещи. Той формира пореста, мрежеста структура, която се интегрира с човешката тъкан. Когато биосензорът се изложи на светлина той луминисцира в различна степен в зависимост от концентрацията на различни химически вещества – кислород, глюкоза или други биомаркери.

Уникалният биоинженерен проект на Profusa дава отговора на големия проблем на биосензорите в човешкото тяло – отхвърлянето на чужди тела. Новият биосензор има дължина от 3 до 5 мм и диаметър от 500 микрона. Той представлява меко, еластично влакно, биологично напълно съвместимо с човешкото тяло. Един тези нови биосензори може да остане в човешкото тяло около 2 години без да предизвиква реакция на отхвърляне или възпалителни процеси.

Profusa

Специален четец допрян до кожата приема и разчита флуоресцентния сигнал от биосензора, като изпраща сноп светлина към него, който възбужда флуоресценцията му в зависимост от концентрация на различните химически съединения и елементи. Данните могат да се насочат и към смартфон със специално приложение.

Новата технология на биосензорите може да се използва при разпространени болести, като например диабет. Биосензорите могат да правят непрекъснат мониторинг на равнището на кръвната захар, а също и да предават сигнала към инсулиновата помпа, която подава инсулин в тялото.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори