Микроорганизми ще превръщат Марс в обитаем свят

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Daein Ballard/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Колонизацията на Марс може да е един от най-перспективните сценарии за бъдещето на човечеството. Но днес Червената планета е негодна за живот – тя представлява студена пустиня, изобилстваща от слънчева радиация.

Учените от Агенцията за напреднали отбранителни изследователски проекти (DARPA) предлагат това да се промени. Те работят над проект за тераформиране на Марс. В рамките на новата инициативата астробиолози и биоинженери възнамеряват да създадат широк спектър от микроорганизми, които ще помогнат да се направи Червената планета годна за живот на хора.

„Днес за първи път разполагаме с необходимите инструменти за преобразуване на враждебните за сложни форми на живот места не само на Земята, но и на други планети. Целта на нашия проект е бързото създаване на такива организми, продукти на биоинженерството, които да могат да внесат своя принос в тераформирането на Марс“, казва зам.-директорът на Управлението по биологични технологии на DARPA д-р Алисия Джексън (Alicia Jackson).

Сега биоинженерите провеждат експерименти по генетично препрограмиране на два организъма – дрожди и ешерихия коли. Но астробиолозите от DARPA възнамеряват да поработят с по-широк спектър организми, чиято численост днес на Земята може да достига около 30 милиарда.

Наскоро разработеният компютърен алгоритъм DTA GView, който учените вече са кръстили „Google Maps за геноми“, ще помогне на учените да съотнесат информацията за съществуващите организми. В крайна сметка, с помощта на компютърно моделиране, се планира да се изберат организми с конкретни гени, годни за биоинженерни експерименти.

Получените в резултат на всички тези манипулации бактерии трябва да снижат концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата на Марс и да пуснат в нея повече азот и кислород, необходими за колония на Червената планета.

За разлика от подобни експерименти, които преди са били приоритет на НАСА, проектът на DARPA е предназначен за тераформиране на Червената планета като цяло, а не само на отделни нейни участници, където се планира да бъдат заселени бъдещи космически колонизатори.

(Впрочем не е съвсем ясно как учените планират да удържат създаваните газове близо до повърхността, тъй като атмосферата на Марс е изключително разредена и постепенно отлита в Космоса.)

Възможно е да бъдат създадени и многоклетъчни организми, тоест по-сложни форми на живот.

Също така авторите на новата инициатива заявяват, че създадените в рамките на проекта генномодифицирани организми могат да бъдат насочени за „лечение“ на екологията на Земята.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори