Миниатюрен хирургичен робот с невиждана точност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Vanderbilt University
Димитър Димитров

Изследователи от университета Вандербилт В САЩ са разработили хирургичен робот с управляеми „китки“, който ще позволи на лекарите да извършват още по-сложни ендоскопични операции.

Диаметърът на китките е 1.16 милиметра, а това означава, че хирурзите ще имат голяма свобода на движение при използването на инструменти. Инвазивността на операциите също ще намалее драстично.

„Колкото по-малки са хирургическите инструменти, толкова по-добре, стига да не се нарушава сръчността при използването им“, казва Дюк Херъл (Duke Herrell), който е хирургически консултант по проекта. „Опитът ми показва, че колкото по-малки са инструментите, толкова по-малко следоперативни болки изпитват пациентите, а също така възстановяването след операция е по-кратко.

Изобретението е представено по-рано тази година на Международната конференция по роботика и автоматика. Роботът използва „управляеми игли“ – система от тънки тръби, които могат да се въртят, свиват и разтеглят. По-този начин управляващият го хирург може да достигне до изключително деликатни части на човешкото тяло. Според създателите на робота, той може напълно да премахне метода на отварянето на черепа при нужда от достъп до мозъка, защото миниатюрното устройство ще може да достига мозъка през носната кухина.

„Добавянето на китки към управляемите игли значително подобри системата“, допълва Херъл. „Има цял куп потенциални приложения, като например в ендоскопската хирургия, маневриране в малки лумени като ушите, бронхите, пикочния канал.  Ще правим операции с много по-малки разрези, а може и операции, за които сега се смята, че са невъзможни, да станат възможни.“

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори