Мистериозна комета оцеля след среща със Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA/NASA/SOHO/Hill
Антония Михайлова

Космическата слънчева обсерватория SOHO стана свидетел на изключително необичайно явление в пространството около Слънцето – тя успя да получи снимки на комета, която практически „близнала“ повърхността на нашата звезда и освен това оцеляла, съобщава НАСА.

„Има доста добри шансове наблюдателите на Земята да успеят да открият тази комета в близките седмици. Но от друга страна, напълно е възможно тези неща, които кометата е преживяла по време на сближаването със Слънцето, да доведат до доста бързото ѝ разпадане“, казва Карл Батамс от Морската изследователска лаборатория във Вашингтон.

Телескопът SOHO станал свидетел на това рядко в живота на Слънцето събитие миналата седмица. Преминаването на кометата покрай Слънцето продължило три дни – от 18 до 21 февруари. По време на това събитие „опашатата звезда“ се приближила до светилото на 22,2 млн. километра, но някак успяла да не се разпадне под действието на потока топлина и светлина на толкова близко разстояние.

Това небесно тяло, по думите на учените, ги интересува не само поради това, че е успяло да преживее рандевуто със светилото, но и с това, че то не се отнася към нито едно от известните ни семейства комети, сближаващи се на опасно разстояние до Слънцето.

Апаратът SOHO е съвместен продукт на американската и европейската космическа агенция, изпратен през декември 1995 година. Космическата сонда изучава вътрешния строеж и атмосферата на звездата и следи слънчевия вятър.

SOHO се върти около така наречената точка на Лагранж L1 – идеална точка за наблюдение, намираща се на 1,5 млн. километра от Земята.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори