Мистериозна ракета се разби в Луната и остави объркващ „двоен кратер“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

„Мистериозно (ракетно?) тяло“ се разби в Луната като остави „двоен кратер“, което се оказва голямата мистерия за учените. Защото това не е била средната част от ракета, пояснява НАСА за медиите на 24 юни.

Досега никоя от страните, изследващи космоса от Земята, не е поела заслугата – или вината – за катастрофата.

НАСА казва, че астрономите са забелязали ракетата имаща курс на сблъсък с Луната още миналата година и са чакали да видят какво може да се случи.

„Изненадващо кратерът всъщност не е един, а са два: източен кратер (с около 18-метров диаметър), насложен върху западен кратер (с около 16-метров диаметър)“, се казва в съобщението на НАСА.

„Двойният кратер не беше очакван. … Никакви други удари на ракетно тяло върху Луната не създават двойни кратери.”

Най-малко 47 ракетни тела или части от ракети на НАСА са създали „удари на космически кораб“ върху Луната, според данни от Държавния университет в Аризона за 2016 г.

Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА забеляза двойния кратер близо до кратера Херцшпрунг, „сложен“ кратер от удар от далечната страна на Луната.

Двойният кратер може да показва, че ракетата „има големи маси във всеки край“, което не е норма, казва НАСА.

Отработените ракети обикновено имат тежък двигател в единия край и по-лек празен резервоар за гориво в другия край, казват учените.

Така остава въпросът, каква е била допълнителната тежка маса причинила втория кратер при сблъсъка? НАСА не направи никакво предположение.

„Тъй като произходът на тялото на ракетата остава несигурен, двойната природа на кратера може да показва неговата идентичност“, се казва в съобщението на НАСА.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори