Мистериозната Планета Х разгоря спор сред учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/GSFC
Антония Михайлова

Астрономи от Швеция и Мексико твърдят, че са открили свидетелства за съществуването на цели два нови големи обекти в далечните области на Слънчевата система.

Работата им още не е преминала през процедура на рецензиране и независима проверка, но вече предизвика скептицизма на независими експерти.

Две публикации, посветени на находките, са публикувани (1), (2) в arXiv.org, пише Scientific American.

Обектите били открити случайно при наблюдения, проведени с масива от радиотелескопи ALMA. Те представляват светещи точки, излъчващи в субмилиметровия диапазон – на дължина на вълната около 0,74-0,87 милиметра.

Първият от обектите, наречен от авторите Gna, може да представлява или голям астероид с големина 220-880 км, въртящ се на 12–25 астрономически единици от Слънцето, или голяма планета, намираща се на разстояние около 4000 а.е.

Вторият обект, обявен от друга група автори, е открит при изучаване на двойната система Алфа Центавър. По време на 10-месечен цикъл от шест наблюдения в различни спектрални диапазони той се появил само в две от тях.

Въз основа на получените данни астрономите изключили хипотезата, че безименният обект може да е част от системата Алфа Центавър, независимо че неговото движение съвпада с движението на Алфа Центавър В в двойната система.

Авторите предлагат три варианта на природата на непознатото тяло: голям транснептунов обект, намиращ се на около 100 астрономически единици, суперземя (два пъти по-голяма от Земята), намираща се на 300 а.е., или кафяво джудже, което се върти на 20 000 а.е.

Научната общественост се отнася скептично към откритието, отчасти защото работата не е публикувана в рецензирано издание. Според астронома Майк Браун, независим експерт от Калифорнийския технологичен институт, статистически такова случайно откритие на планета е слабо вероятно.

„Ако наистина ALMA с нейното малко-малко полезрение случайно е открила нова планета, това предполага съществуването на още 200 000 аналогични обекта близо до Слънчевата система (…) Току-що осъзнах, че такова количество планети с размери на Земята ще доведе до дестабилизация на цялата Слънчева система и всички ние ще загинем.“

Браун е известен с работата си по търсене на големи транснептунови обекти, която е послужила като причина за лишаването на Плутон от статута на пълноценна планета.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори