Мистериозните йероглифи на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Tro-Cortesianus (Кодекс на маите). Wikimedia Commons
Димитър Димитров

Вече стотици години лингвистите се опитват да дешифрират древното йероглифно писмо на маите. Сега, благодарение на ново проучване на експерти в сферата, 85-90% от странните символи са разкодирани. Крайното дешифриране би било огромна стъпка напред към разбирането в дълбочина на социалните, политически и исторически аспекти от цивилизацията на маите.

Wikipedia

Wikipedia

От доста време насам учените смятат, че йероглифите всъщност не представляват никаква писменост. Лесно е да се види защо тази теза е надделявала – писмеността на маите е изключително сложна, съдържа стотици уникални знаци и глифове във формата на хора, животни, свръхестествени обекти и абстрактни форми. Тези фигури най-често са изобразени върху каменни блокове. В един блок може да се съдържат един или няколко глифа, които представляват звук, дума, или дори цяло изречение.

Първият голям пробив в дешифрирането се случва през 50-те години на миналия век, когато руски етнолог предлага тезата, че писмеността на маите е поне от части фонетична. Идеите му не били приети добре, но след време ученият успял да докаже правотата си. Прогресът се ускорил през 70-те и 80-те, когато много лингвисти започнали да проявяват интерес към темата. Тогава чак станало ясно, че писмото на маите е напълно функционираща писмена система, която е способна да изразява недвусмислено всякакви идеи от говоримия език.

Кодекс на маите. Travis/Flickr

Кодекс на маите. Travis/Flickr

„Въпреки че около пет милиона души в момента говорят еволюиралата версия на езика на маите, писмеността им е претърпяла друга съдба“, пише Phys. „Тайните на класическата им култура са загубени след испанското нашествие от XVI век.“

В момента се работи усилено върху дешифрирането на последните 10-15% от непознатите символи. Швейцарски изследователи дори са измислили алгоритъм, който сам разкодира писмеността на маите. Смята се, че този нов инструмент в крайна сметка ще се превърне в база от данни, която научното общество ще използва за превеждане на всякакви надписи на маите. Да разберем какво са ни оставили маите, означава да разберем и много от мистериите, свързани с тяхната цивилизация.

Ancient Origins

Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори