Археолози откриха кралска скулптура от времето на маите в Мексико

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Маската на Пакал. Especial/NOTIMEX/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Ивайло Красимиров

В древния град на маите Паленке в Мексико археолозите са открили глава с лице в естествен размер. Учените предполагат, че става дума за портрет на легендарния владетел на маите Пакал, съобщи Националния институт по антропология и история на Мексико (Inah).

„Лицето изобразява възрастен мъж и е много вероятно скулптурата да представлява именно Пакал“, се казва в съобщението на Inah.

Изследователите са открили под „Ел Паласио“ (известен комплекс руини в Паленке) жертвен храм. В него, освен скулптурата на главата, били открити още различни съдове, керамични фигури и животински кости.

Пакал и „червената кралица“

Наричан още „Пакал Великият“, Киних Янааб Пакал е живял в периода 603 до 683 година и властвал над града в продължение на 70 години. Богатият му гроб се числи към най-известните находки от времето на маите.

Съпругата му Тзак-Бу Аяв също е погребана в Паленке, а гробът й е известен като последното убежище на „червената кралица“, заради откритите в него боядисни в червено кости, включително черепа.

Паленке се намира в южномексиканския щат Чиапас и е част от световното културно наследство на Юнеско. Комплексът е сред най-важните археологически обекти в Мексико.

Цивилизацията на маите започва своето развитие преди около 3000 години в централните части на Америка и достига своя връх в периода 250 до 900 година. Нейната територия се разпростира върху днешните южно Мексико, Гватемала, Белиз, Хондурас и Ел Салвадор.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори