Мистериозно древно събитие отключва избухването на 100 000 свръхнови

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мистериозно древно събитие е предизвикало повече от 100 000 експлозии на свръхнови отдавна, много отдавна в нашата галактика Млечен път, смятат изследователи.

Подробности за стихийното събитие, станало преди между 8 и 13,5 милиарда години, бяха разкрити в стряскащо ясно изображение, заснето от телескоп.

Много големият телескоп (VLT) на ESO (Eвропейската южна обсерватория) в чилийската пустиня Атакама, е позволил на учените да разкрият нови подробности за историята на раждането на звездите.

Изображенията, заснети от телескопа, разкриват досега неизвестен период в историята на нашата галактика.

В статия публикувана в списание Nature Astronomy, изследователите казват, че около 80 процента от звездите в централния район на Млечния път са формирани в най-ранните години на нашата галактика, преди между 8 и 13,5 милиарда години.

За около шест милиарда години след този период се раждат едва няколко звезди. Този спокоен период обаче, e бил приключен от интензивно формиране на звезди преди около един милиард години, се твърди в публикацията.

„Противно на това, което беше прието досега, установихме, че образуването на звезди не е непрекъснат процес“, казва Франсиско Ногерас-Лара, който ръководи нови изследвания на централния регион на Млечния път, като част от екип на Института по астрофизика на Андалусия в Гранада, Испания.

„Условията в изследвания район по време на този насилствен процес на активно формиране на звезди, трябва да са приличали на тези в галактиките където образуването на звезди е най активно и те се формират със скорост над 100 слънчеви маси годишно.

„Този изблик на дейност, който трябва да е довел до експлозията на повече от 100 000 свръхнови, вероятно е бил едно от събитията в цялата история на Млечния път излъчило най-много енергия“, казва Ногерас-Лара.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори