Мистериозни облаци прекрояват разбирането за ранната Вселена

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Космически телескоп е открил неизвестни досега „пашкули“ или облаци от въглероден газ, разпространяващи се до 30 000 светлинни години около млади галактики, една находка, която може да промени разбирането за това как се образуват галактиките.

Изследователите смятат, че облаците са възникнали след експлозии на свръхнови.

Досега нито едно теоретично проучване не е предвидило наличието на такива огромни въглеродни „пашкули“ от облаци около растящи галактики.

Това е първото потвърждение, че въглеродните атоми, произведени във вътрешността на звезди в ранната Вселена, са се разпространили извън галактиките.

Изследователите забелязали мистериозните облаци, използвайки космическия телескоп Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array (ALMA), за да наблюдават галактики в ранната Вселена.

„Разгледахме внимателно научния архив на ALMA и събрахме всички данни, които съдържат радиосигнали от въглеродни йони в галактики от ранната Вселена, само един милиард години след Големия взрив“, казва Сейджи Фуджимото, водещият автор на научния труд, който е астроном от университета в Копенхаген.

„Комбинирайки всички данни, постигнахме безпрецедентна чувствителност. За да се получи набор от данни с едно и също качество с едно наблюдение, ще отнеме 20 пъти повече от типичните ALMA наблюдения, което е почти невъзможно да се постигне. „

Тежки елементи като въглерод и кислород не са съществували във Вселената по времето на Големия взрив. Те са се образували по-късно чрез ядрен синтез в звезди, но все още не е ясно как тези елементи се разпространяват в цялата Вселена.

Така изследователите стигат до извода, че „пашкулите“ са били взривени в космоса от експлозии на свръхнови.

„Експлозиите на Супернова в последния етап на звездния живот прогонват тежките елементи, образувани в звездите“, казва проф. Роб Айвисън, директор по науката в Европейската южна обсерватория.
„Енергични струи и радиация от свръхмасивни черни дупки в центровете на галактиките също могат да помогнат за транспортирането на въглерод извън галактиките и в крайна сметка до цялата Вселена. Свидетели сме на този продължаващ процес на дифузия, който реално е най-ранното замърсяване на околната среда във Вселената.“

Изследователският екип отбелязва, че понастоящем теоретичните модели не са в състояние да обяснят толкова големи въглеродни облаци около млади галактики, което вероятно показва, че някакъв нов физически процес трябва да бъде включен в космологичните симулации.

„Младите галактики изглежда изхвърлят количество газ богат на въглерод, далеч надвишаващо очакванията ни“, казва Андреа Ферара, професор в Scuola Normale Superiore в Пиза, Италия.

Екипът вече използва ALMA и други телескопи по света, за да проучи по-нататък последиците от откритието за галактическите отливи и ореолите, богати на въглерод около галактиките.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори