Млечният път „дояжда” звезден поток

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© David Law/University of Virginia
Антония Михайлова

Млечният път поглъща група звезди или поток, смятан за остатък от древен звезден куп, сочат материали от проекта Sloan Digital Sky Survey (SDSS).

„Млечният път постоянно „изяжда” малки галактики и звездни купове – твърди Ана Бонака от Йейлския университет, автор на изследване, което ще бъде публикувано в Astrophysical Journal Letters. – Колкото по-дълбоко попадат в зоната на гравитацията на Млечния път, толкова по-силно се засилват навътре и звездите им стават част от нашата галактика.”

И по-рано учените са откривали свидетелства за поглъщането на малки галактики джуджета от Млечния път. Бонака твърди, че наскоро откритият звезден куп не част от галактика, тъй като потокът е доста тесен.

„Нашето откритие е по-скоро „лека закуска”, отколкото сериозен „обяд” за Млечния път – казва Марла Джиха, доцент в Катедрата по астрономия на Йейлския университет и съавтор на изследването. – Подробното изучаване на този процес е важно, тъй като то ще ни даде ново разбиране за това как се формират и развиват всички галактики.”

Новата група звезди е първата по рода си в южната област на галактиката. Наречена е „Поток на триъгълника”. Тя може да помогне на астрономите да разберат как е нараствала масата на Млечния път.

Смята се, че галактиките образуват йерархична структура по пътя на сливане и поглъщане на големи формирования и малки галактики, както и още по-малки звездни купове. Този процес може да е основен за разрастването на масата на галактиките от рода на Млечния път, твърдят изследователите.

„Потокът на триъгълника” е открит наскоро, при обследване на южната част на галактичното небе, в рамките на третия етап от проекта Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III).

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори