Японска компания обяви планове за премахване на боклуците в космоса със спътник, въоръжен с мощен лазер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

По-рано бяха направени няколко предложения за отстраняване на проблема, който представлява около 900 000 парчета и отломки, с дължина по-малка от 10 сантиметра в орбита на планетата. Това може да бъде опасност за спътниците и дори за Международната космическа станция.

Планът на Sky Perfect JSAT Corp., компания за сателитни комуникации, е първият, който предлага да използваме лазер, за да освободим небето си от боклуци, като базираната в Токио фирма е уверена, че ще може да пусне първото си търговско превозно средство за унищожаване на отпадъци през 2026г.

Sky Perfect JSAT работи с Японската агенция за аерокосмически проучвания (JAXA), Университета Нагоя и Университета Кюшу, като завършеният сателит е проектиран да се насочва дори към сравнително малки парчета и отломки със своя лазер.

Енергийният импулс от лазера ще наруши орбитата на целта и ще я изпрати да се върти в земната атмосфера, където тя ще изгори, заявява компанията.

Количеството на отпадъците, които обикалят планетата, се увеличава всяка година. Компанията смята, че сателитните оператори ще се радват да платят, за да гарантират, че орбитата, избрана за всяко ново и струващо много милиони съоръжение, е изчистена от всичко, което може да причини щети.

Сблъсъкът с още по-големи обекти може да бъде катастрофален. НАСА посочва, че от 5000 сателита, които в момента обикалят около Земята, около 2000 са неработещи и съответно неуправляеми.

„Проблемът с космическите отломки е екологичен проблем, подобен на CO2 и морските пластмаси“, се казва в съобщението на компанията. „Следователно JSAT ще продължи да допринася за поддържането на устойчива космическа среда, като се стреми да реши проблема с космическите отломки чрез този проект“.

Компанията не е уточнила колко се инвестира в проекта.

Японският иновативен космически сектор по-рано предложи други планове за пречистване на небето от космически боклуци, като JAXA през 2014 г. обяви планове за електродинамичен метод. Оборудването би представлявало мрежа от алуминиеви и стоманени проводници, които биха увиснали на близо 2300 фута зад безпилотен космически кораб, като използват електромагнитно поле за бавно събиране на парчета и отломки. След като се напълни, корабът ще се забави и цялата единица с нейната торба с космически боклук ще изгори.

Друга японска компания, Astroscale обяви планове за космически кораб, който е предназначен да се справи с далеч по-големи парчета, като изведени от експлоатация цели сателити. Безпилотен кораб, ще се прикрепя към целта и ще влезе отново в земната атмосфера , където неработещите сателити ще бъдат изгаряни. Макар и все още само теоретични, японските планове за прочистване на космоса изглеждат реалистични.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука · Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори