Мощни сътресения може да погълнат Венера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Гигантските сътресения, наречени поток горещи аномалии, може да теглят йоносферата на Венера нагоре и далече от повърхността на планетата.
© NASA
Антония Михайлова

Мощни сътресения, получили названието „аномалии горещ поток“, на втората планета в Слънчевата система, може да са толкова големи, че размерите им да превишават размерите на самата планета. Освен това те се случват по няколко пъти на ден.

Според Глен Голинсън от центъра „Годард“ на НАСА, специализиран в изследването на подобни явления, смята, че проблемът не е само в размерите на аномалията.

Той отбелязва, че тъй като на Венера отсъства магнитно поле, изпълняващо ролята на „защитен щит“, аномалиите горещ поток се случват непосредствено на повърхността на самата планета. Изследователят не изключва, че те са способни да погълнат цялата планета.

Глен Колинсън е автор на научна статия, посветена на резултатите от проведеното изследване и публикувана в Journal of Geophysical Research. Изследването се основава на данните, събрани от космическия апарат Venus Express на Европейската космическа агенция.

Нашата планета се защитава от слънчевия вятър от магнитосферата, но Венера няма такъв късмет. Планетата, която се характеризира с толкова плътна атмосфера, че кацнал на повърхността ѝ космически кораб няма да оцелее повече от няколко часа, няма магнитна защита.

Учените неведнъж са се замисляли какво би се случило със Земята, ако в един момент изчезне магнитното ѝ поле. В случая с нашата планета аномалиите горещ поток не проникват в магнитосферата, тъй като тя изпуска толкова много енергия, че слънчевият вятър се връща обратно към Слънцето. Без магнитосферата с нашата планета би се случило същото като с Венера.

Единствената защита на втората планета от слънчевия вятър е нейната йоносфера, тоест вътрешният слой на атмосферата. Високочувствителният баланс на налягането, съществуващ между йоносферата и слънчевия вятър, лесно се разрушава под гигантските пориви на аномалиите.

Тези аномалии може да са причина за драматични явления на Венера, такива като отклоняване на йоносферата нагоре или настрани.

Phis.Org

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

  • isotretinoin 10mg mail order on line Buy Ciallis Uk [url=http://costofcial.com ]online pharmacy[/url] Where Can I Get Cyprohepadine

    JeffSeenda 4 декември 2017 09:02 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори