Може би са големи колкото мечки. Колко тогава са умни?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Le Cire/Wikimedia Commons
Le Cire/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Извън пределите на Слънчевата система се намират хиляди планети, така че шансът някои от тях да притежават необходимите условия за живот е доста висок.

Но дори извънземният живот действително да съществува, учените и до днес не знаят как може да изглеждат тези чужди същества.

Наскоро един испански космолог изказа предположение за габаритите на жителите на други космически светове. Той смята, че повечето от тях ще бъдат много големи и може да тежат около 314 килограма.

Фъргъс Симпсън (Fergus Simpson) от Барселонския университет е изложил доводите си в статия в arXiv.org. Изводите му се основават на модели, опиращи се на теоремата на Бейс.

Симпсън започнал своите изчисления с определен брой особи, които може да живеят в някои извънземни цивилизации, и взел средна численост от 50 милиона. Изследователят твърди, че в галактиката съществуват множество цивилизации, но те по-скоро не се явяват гъстонаселени.

Плътността на населението на повечето планети е средна, твърди испанският изследовател, но понякога ще се срещат небесни тела с много голям или – напротив, много малък брой обитатели.

© SETI Institute

© SETI Institute

За да обясни това, ученият дава за пример разпределението на хората по Земята. Например в Китай плътността на населението е около 140 души на квадратен километър, а в Нова Зеландия – само 16.

Опирайки се на аналогичен аргумент, Симпсън решил, че размерите на планетите, поддържащи извънземен живот, вероятно ще бъдат по-малки, отколкото на Земята. В хода на моделирането той предположил, че размер 50% от земния е долен предел, тъй като планетата е още по-малка, то няма да ѝ е лесно да съхрани атмосфера или вода. Според Симпсън в 95% от случаите обитаемите планети ще имат радиус 1,4 пъти по-малък от земния.

Последната част от анализа на Симпсън е съсредоточена върху размерите на чуждите форми на живот. Става дума за това, че при животните на Земята съществува определено съотношение между размерите на особите и тяхното количество в популацията – колкото по-малко е създанието, толкова повече представители от неговия вид обитават планетата. Например комарите са значително повече от сините китове.

Съотношението между размерите и видовата популация сочи, че средното тегло на извънземното същество ще бъде около 314 килограма – приблизително като на мечка или лос.

Но независимо че предложението на Симпсън е основано на математика, някои изследователи все още смятат, че статистическите предположения може да са неверни. По-конкретно, защото космологът се опирал на закономерности, присъщи на земния живот, а на други планети нещата може да са съвсем различни.

„Едва ли Симпсън е абсолютно точен в своите изводи, по-конкретно в тези, които се отнасят до размерите на извънземните. Най-големите същества обикновено обитават водни среди“, казва Сет Шостак (Seth Shostak), научен сътрудник на института SETI, който се занимава с търсенето на извънземен разум.

„Едва ли голямо животно ще бъде разумно – както е известно, още една от причините, поради които човек е станал по-умен, е необходимостта от търсене на храна. Същество с огромни размери няма да се сблъсква с голямо количество препятствия по своя път към плячката – така че едва ли ще развие необикновен интелект.“

Категории на статиите:
Невероятно!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори