Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен видя истина в зодиакалните знаци

15 май 2015 г. в 00:02
Последно: 20 май 2015 г. в 23:56

Особеностите на човешката личност, изглежда, все пак зависят от това какъв си според хороскопа.

Социологически допитвания сочат, че около една трета от хората вярват в астрологията. И особено на това, че съдбата зависи от зодиакалния знак.

Глупости? Не е точно така, смята Марк Хамилтън (Mark A. Hamilton) от университета на Кънектикът. И обосновава мнението си в статия, публикувана в последния брой на сп. Comprehensive Psychology.

Анализът, който провел ученият, показал, че все пак има връзка между характера на човека с това какъв е зодиакалният му знак. Хамилтън я установил, като съпоставил особеностите на личностите на почти триста видни дейци на културата, науката и политиката с рождените им дати.

Особено много знаменитости имало сред Стрелците, Козирозите, Водолеите, Рибите и Овните, които се смятат от астролозите за мечтателни и креативни. По-малко уникални хора има сред упоритите Телци, Лъвовете и Скорпионите, които освен това били склонни към неврастения.

Ученият прави извод, че не бива изцяло да се доверяваме на астрологията, но тя може да се използва за приблизителна оценка на един или друг човек. Поне статистически се открива „груба“ връзка между чертите на характера и зодиакалния знак.

Природата на „звездната“ връзка е неизвестна, но все пак има някои хипотези.

Например и по данните на руския изследовател Евгений Виноградов надарените хора по-често се раждат през зимата. До този извод той стигнала по същия път, както и Хамилтън. Той също изписал рождените дати на прочути художници, поети, писатели, учени, като прегледал повече от 20 000 души, изучил биографиите на 757 Нобелови лауреати от 61 страни.

Пикът на раждане на гении според Виноградов е през февруари, а спадът е през август. Аналогична закономерност, твърди изследователят, действа и в Южното полукълбо, но точно обратното – повече знаменитости се раждат през юни, когато там е зима, и най-малко – през февруари.

Виноградов обяснява феномена със слънчевите изригвания, които обикновено са повече от януари до март. Възможно е повишената слънчева активност да влияе по някакъв начин на мозъка на новороденото и то да получава тласък за развитие.

Друго мнение

Астрологията е шарлатанство

Ето няколко експеримента, с които учените доказват безсмислеността на хороскопите и техните съставители.

Парижкият статистик Мишел Гоклен изучил архивни данни, съдържащи датата, времето и мястото на раждане на 41 000 европейци. Сред тях имало 16 000 известни учени, артисти, писатели, спортисти, както и 25 000 обикновени хора. Гоклен стигнал до извода, че положението на планетите и съзвездията в момента на раждането на човека не е свързано с типа на неговата личност и занятието.

Американският физик Джон Макджерви изследвал 17 000 учени и 6000 политици по зодиакални знаци и не установил никакви закономерности. Разпределението според него било напълно случайно.

Икономистите Джон Бенет и Джон Барт от университета „Джордж Вашингтон“ решили да проверят наистина ли зодиакалните знаци влияят на бъдещата професия. По-конкретно учените проверявали теза, че военни стават хора, чиито знаци се управляват от Марс. Резултатът бил отрицателен.

Канадски изследователи подбрали 200 деца, родени в началото на март 1958 г. След като внимателно проследили съдбата и развитието им в продължение на 25 години, заключили, че няма никакво сходство между децата, родени в едно и също време.

Холандски учени поканили 44 астролози. Всеки бил в отделна стая, за да няма възможност да общува с другите. Всички астролози получили една и съща задача – да съставят хороскопи на 7 души, чиито рождени дати или записани на листче. В резултат те предсказали съвсем различни събития, които очакват тези хора.

И все пак… Статистиката е чудно нещо. Ако ѝ вярваме, то действително ще се окаже, че звездите облагодетелстват едни и се „отвръщат“ от други – само някои са орисани да бъдат умни и богати.

Източник: Комсомолская правда

Категории на статията:
Еврика! Невероятно!