Може би това е първата обитаема планета?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA Ames/JPL-Caltech
Антония Михайлова


Планетата Kepler-62f е с 40% по-голяма от Земята и съдейки по физическите ѝ характеристики, има немалък шанс да е обитаема, макар че разстоянието до нея не е малко – тя се намира на 1200 светлинни години от нас, съобщава Phys.org.

Планетата е открита още през 2013 година, тя се върти около звездата Kepler 62, която е по-малка и студена от нашето Слънце. Kepler-62f се намира на неголямо разстояние от своето светило, но при откриването ѝ астрономите не могли да получат по-подробна информация за този извънземен свят.

Сега всичко се е променило с излизането на статия в изданието Astrobiology. Екип астрономи под ръководството на Аомава Шийлдс (Aomawa Shields) е решил да заобиколи проблема с недостига на информация.

Практически невъзможно е сега да се получат непосредствени данни за този далечен свят, затова учените създали компютърни симулации (метод, вече изпробван на екзопланета в съзвездието Змиеносец), за да изяснят каква може да е Kepler-62f въз основа на нейното разстояние от родната звезда, орбита, размери и така нататък.

Програмата показала резултат, според който на планетата може да има вода в течно състояние. „Получихме множество варианта на състава на достатъчно топла атмосфера, за да съществува на повърхността вода в течно състояние. Това прави Kepler-62f доста силен кандидат за званието обитаема планета.“

Тъй като това небесно тяло се намира доста по-далече от своята звезда, отколкото е Земята от Слънцето, в нейната атмосфера следва да има доста повече въглероден диоксид за поддържане на температури, необходими за съществуването на вода.

Симулациите говорят, че на тази планета е възможно съществуването както на земното ниво на съдържание на въглероден диоксид, така и на доста по-високо.

Разбира се, това са само приблизителни изчисления с широк диапазон на възможни грешки. Но за Шийлдс най-важна част от изследването е станало това, че то може да помогне да се открият светове, подобни на Kepler-62f, а това значи да се стесни областта на търсене от по-мощни телескопи, които фиксират химичен отпечатък от атмосферата на екзопланетата и действително да разкажат какво се случва на тях.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори