Може би, въпреки всичко, това не беше частицата на Хигс?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Антония Михайлова

През 2013 г. ЦЕРН окончателно обяви, че откритата през 2012 г. нова елементарна частица е частицата на Хигс.

Но може би това не е частицата на Хигс, може би тя просто изглежда като нея. И може би не е единствена.

Множество пресмятания показват, че откритата наскоро в ЦЕРН частица е прочутата частица на Хигс. Физиците са съгласни, че в експериментите на ЦЕРН е открита нова частица, която не е наблюдавана никога досега.

Но според международен изследователски екип няма убедителни доказателства, че тази частица е всъщност частицата на Хигс.

Изследователският екип е разгледал внимателно наличните данни от ЦЕРН относно новооткритата частица и е публикувал своя анализ в списанието Physical Review D.

Един от членовете на екипа е Мадс Тодал Франдсен, асоцииран професор в Center for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, Department of Physics, Chemistry and Pharmacy към университета на Южна Дания.

„Данните от ЦЕРН обикновено се възприемат като доказателство, че откритата частица е частицата на Хигс. Вярно е, че частицата на Хигс може да обясни данните, но са възможни и други обяснения, защото тези данни могат да се получат и от други частици“, обяснява Франдсен.

Анализът на изследователите не отрича възможността ЦЕРН да е открил частицата на Хигс. Но също толкова възможно е това да е друг вид частица.

„Текущите данни не са достатъчно точни, за да се определи със сигурност каква е частицата. Биха могли да бъдат и някои други известни частици“, казва Франдсен.

Но ако това, което е наблюдавано в ЦЕРН, не е частицата на Хигс, тогава какво е?

„Ние мислим, че това може да бъде така наречената техни-хигс частица. Тази частица, в някои отношения е подобна на частицата на Хигс – оттук идва и половината от нейното име“, обяснява Франдсен.

Макар че частиците техни-хигс и частиците на Хигс лесно може да бъдат объркани в експериментите, те са твърде различни и тяхното съществуване се предвижда от две твърде различни теории за възникването на Вселената.

Хигс бозонът е липсващо звено в теорията, известна като Стандартен модел. Тази теория описва три от четирите сили в Природата. Но тя не обяснява какво представлява тъмната материя – субстанцията, изграждаща по-голямата част от Вселената. Техни-хигс частицата, ако съществува, е нещо напълно различно:

„Техни-хигс частицата не е елементарна частица. Вместо това тя се състои от така наречените техни-кварки, които се приемат за елементарни. Техни-кварките могат да се свързват помежду си по различни начини и да формират техни-хигс частици, а някои комбинации формират тъмна материя.

Следователно ние очакваме да открием множество различни частици в Големия адронен колайдер, всичките изградени от техни-кварки“, казва Франдсен.

Ако техни-кварките съществуват, трябва да има и сила, която ги свързва заедно, за да могат да образуват частици. Нито една от четирите познати сили (гравитация, електромагнетизъм, слаби и силни взаимодействия) не е подходяща за тази роля. Следователно, трябва да съществува неоткрита все още сила в Природата. Тази сила е наречена техницветна сила.

И така, това, което беше открито в ЦЕРН може да е бозонът на Хигс, но може да бъде и някоя лека техни-хигс частица, съставена от два техни-кварка.

Франдсен смята, че повече данни от ЦЕРН вероятно ще могат да решат дали е била частицата на Хигс, или е била техни-хигс частица. А ако ЦЕРН се сдобие с по-мощен ускорител, по принцип ще е възможно и директното наблюдение на техни-кварките.

Превод: Росен Коларов, източник Phys.org

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори