Може ли кофеинът да е полезен за здравето?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Кофеинът е стимулант, който е свързан с подобряването на функционирането на мозъка. Не е чудно, че това е един от най-широко използваните наркотици на планетата. Най-често срещаните форми на кофеинирани напитки включват кафе, чай и енергийни напитки. Ново изследване в списанието на Американския Колеж по кардиология предполага, че кофеинът не само не е вреден за сърцето, но в действителност може да бъде и полезен за него, съобщава телевизия ABC.

Кофеинът действа, като добавя повече енергия във вътрешността на клетките. Тъй като кофеинът е известен с това, че сърцето бие по-бързо след неговата употреба, много хора вярват, че това може да бъде вредно за сърцето. Всъщност повече от 80% от лекарите в САЩ препоръчват намаляване на консумацията на кофеин при пациенти с известни абнормни сърдечни ритми. Мнозина смятат, че по-бързият сърдечен ритъм прави сърцето по уязвимо.

От друга страна, кофеинът е описан и като антиоксидант. Антиоксидантите неутрализират отрицателните отпадъчни продукти от ежедневната дейност на клетките и се смята, че ги запазват в дългосрочен план. Някои учени вярват, че кофеинът защитава дълголетието на самия сърдечен мускул.

Кардиолозите нямат големи доказателства, че кофеинът причинява ненормални сърдечни ритми.

Настоящите препоръки срещу кофеина са по-скоро консервативни и се основават предимно на предположения за това как тялото работи. Новото проучване, публикувано в статия в списанието на Американския Колеж по кардиология компилира данните от множество изследвания, за да добави научни данни към дебата за кофеина.

Многократни проучвания свързват редовната консумация на кафе с по-малко случаи на новопоявило се предсърдно мъждене, известно като „Atrial fibrillation”. Това е много често срещано състояние изразяващо се с неправилен сърдечен ритъм, който увеличава риска от инсулт. Приблизително 9 процента от американците на възраст над 65 години имат този необичаен ритъм, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Лечението обикновено включва лекарства за контрол на сърдечната честота и разредители на кръвта.

Изследователите в тази статия обсъждат и други видове необичайни ритми на сърцето, включително суправентрикуларна тахикардия (SVT) и вентрикуларна фибрилация („v. Fib“). Няма проучвания, които да установяват връзка между кофеина и тези ритми, дори при пациенти, които вече са имали болни сърца от инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Важно е да се отбележи обаче, че някои пациенти с предсърдно мъждене и аритмия имат отрицателна връзка с кофеина. При 25% от хората, които вече имат поставена диагноза на аритмия, кофеинът може действително да предизвика епизод на анормален ритъм. Както винаги, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да направите каквито и да било промени в ежедневното си поведение и приемане на храни и напитки.

Авторите на изследването публикувано в списанието на Американския Колеж по кардиология обаче, не смятат че кофеинът причинява необичайните сърдечни ритми. Всъщност, те предполагат, че редовното използване на кафе дори предпазва пациентите от предсърдно мъждене или сърдечна аритмия. Въз основа на данните от някои изпитания върху животни, те препоръчват максимум 300 мг кофеин на ден. Това е еквивалентът на около три чаши кафе.

Ако кафето или чаят е вашият наркотик по избор, имате късмет. Ако е енергийна напитка, не толкова.

Докато кафе и чай изглеждат доста безопасни, изследванията показват, че повечето енергийни напитки са по-рискови. Изследователите предполагат, че тези напитки могат да доведат до животозастрашаващи ритми на сърцето и дори до образуването на кръвни съсиреци. Освен високи количества кофеин, те често имат други съставки като гуарана, захар и женшен. Тези добавки изглежда засилват реакцията на организма към стимулатора кофеин, причинявайки повече вредни странични ефекти, включително и абнормни сърдечни ритми.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори