Можем ли да дигитализираме цялата планета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/Zachary Gilyard/PopSci
Димитър Димитров

Технологичният напредък работи на пълни обороти. Скоро информацията в дискетите, видео касетите, дисковете, а дори и в старите хартиени документи ще стане напълно недостъпна. А дори и някой да запази устройства за достъп до такава информация, то споделянето ѝ би било трудно постижима задача. Според доста хора решението на този проблем е тотална дигитализация.

Интернет Архив (Internet Archive) е сдружение с нестопанска цел, което има задачата да събере цялата дигитална история на човечеството. Но участниците в проекта се занимават и със събирането на физически единици. Много хора, които се възползват от огромната колекция (книги, филми, музика, видеоклипове, снимки) се сещат, че ще имат полза от архивирането на собствената си колекция информация.

„Те виждат ползите и се опитват да направят следващата стъпка – изпращат ни колекциите си“, казва Джейсън Скот (Jason Scott), който е доброволец архиватор. „Виждат ни като една голяма машина, в която хвърляш парче информация и след една минута излиза дигитален видео или аудиоклип.

Но архивирането не е толкова просто. Отнема време, а на опашката се реди все повече информация за архивиране. „Ранните дигитални носители като флопи дискетите са доста крехки и мимолетни. Те крият и най-голям риск от загубване на информация.“

Въпреки че крайната цел е тотална дигитализация, Скот съветва физическите копия все пак да не бъдат разрушавани. „Дигиталните файлове са вечни, но могат и да изчезнат напълно. Не бих посъветвал да се разрушават физическите носители.“

На дигиталният архив все още му липсват някои неща. „Не можем да дигитализираме миризми и текстурите не се получават както във физическия свят, но и този проблем ще се реши благодарение на триизмерните скенери“, обяснява Скот.

„Постоянно се изумяваме от ползата от миналото, взимаме неща от него, които никога не сме си и представяли. Вероятно съм предубеден, защото това и работя, но не виждам нито един недостатък на тоталното дигитализиране. Виждам само ползи, виждам как ставаме по-умни“, завършва Скот.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори