Можем ли да забавим стареенето със стволови клетки от плацента?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нови възможности за използване на стволовите клетки от плацента могат драстично да подпомогнат регенеративната медицина. Това твърди Питър Диамандис, основателят на X-Prize и Singularity* University, който наскоро обяви партньорство с Робърт Харири, основател на Celgene Cellular Therapeutics за проучване на стволовите клетки с цел откриване на нови регенеративни терапии.

Инициативата, наречена Celularity, се основава на идеята, че стволовите клетки, открити в човешката плацента (която транспортира хранителните вещества към плода, докато расте), са идеални за регенериране на тъкани и органи. Според Cellularity, клетките могат да бъдат взети от всяка плацента, която обикновено се изхвърля и да се пренесат във всеки човек, без риск от отхвърляне.

Чрез събирането на стволови клетки от временния орган, техниката заобикаля етичните противоречия, пред които са изправени изследванията на ембрионалните стволови клетки. Освен това, тъй като стволовите клетки от плацентата са в изобилие, теоретично лечението би било икономически ефективно, изгодно и рутинно. Това също така ще позволи лечението да започне на по-ранен етап.

„Нашата крайна мисия е да направим 100-годишните новите 60 – годишни и да осигурим на хората максимална естетика, мобилност и познание, по време на процеса им на стареене“, казва Диамандис в интервю за TechCrunch. „20 години научни изследвания и натрупана интелектуална собственост от моя партньор д-р Боб Харири, са крайъгълният камък на който може да стъпи следващата революция в дълголетието.“

Все пак, доколко реалистични са амбициозните цели на Celularity? Шансовете за успех не са малки, защото Диамандис се занимава с тази материя поне от 2014 г., когато основава компанията Human Longevity Inc.

Освен това Cellularity досега е натрупала около 250 млн. долара за научните проучвания и е провела няколко клинични изпитания, като е лекувала много пациенти, казва Харири пред TechCrunch.

Екипът на Celularity очаква да получи одобрение от FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата), през следващата година или две. Ако това стане, може би новите регенеративни технологии може скоро да са достъпни за широката общественост.

След раждането на бебето обикновено има строги правила, които регулират това, което родителите могат да направят с плацентата (тъй като те може да искат да я вземат вкъщи или дори да я продадат). Затова Cellularity иска законово да може да придобие нещо, което най-често става отпадъчен продукт от болниците и да го използва, за да може потенциално да развие нови лечения за множество заболявания,  включително и рак.

Celularity в момента е единствената компания в САЩ в тази област, но ако получи одобрение и докаже, че ефективни технологии за лечение могат да бъдат извлечени от плацентни стволови клетки, техниката може да създаде ново направление в медицината.
––––––––
Singularity – точката, при която дадена функция придобива безкрайна стойност, особено в пространство-време, когато материята е безкрайно гъста, като в центъра на черна дупка. Терминът се използва също за точка във времето, когато изкуственият интелект и машините ще станат по-умни от хората.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори