Мръсните тайни на лунната надпревара

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

В края на 50-те години на миналия век, по време на Студената война, САЩ искали да взривят Луната.

За това пише сп. Newsweek, което получило достъп до разсекретени архиви на Белия дом. Според документите Вашингтон искал да разгърне на естествения спътник на Земята военна база и да построи там ядрени реактори.

Плановете за атомен взрив на Луната били строени от аналитиците в Центъра на ВВС на САЩ в Ню Мексико по разработка на специално въоръжение. Така Вашингтон искал да предизвика „лунотресение“ – колебания на лунната повърхност със значителна амплитуда, което силно би изплашило СССР.

„От една страна, това представлява значителен интерес за подобряване на разбирането на развитието на Слънчевата система и образуването на самата Луна“, се казва в представените от аналитиците обоснования на проекта.

Друга цел била да се покаже на света, че Америка е в състояние да направи подобно нещо. „Това би било демонстрация на нашите възможности“, се подчертава в документа.

По същото време Пентагонът се замислял и над създаването на военна база на Луната. Проектът получил кодовото наименование Horizon и на първо място трябвало да се използва за разполагане на радари и наблюдения на обекти на повърхността на Земята.

За строителството на военната база на Луната се планирали шест милиарда долара. Смятало се, че там може да се намират 12 военни, а към края на 1965 година да се отворят и хотели. Строителството трябвало да започне в началото на 1965 година.

Според данните от архивите необходимите за създаването на базата части щели да се доставят на спътника с ракети тип „Сатурн“. Общо към Луната трябвало да се отправят 74 мисии.

В документите се говори и за други замисли на американците. Например Съединените щати се трудили над уред, който би могъл да се намесва в работата на електрониката на съветските апарати. Накрая се наложило работата да бъде прекратена поради опасения от аналогична дейност от страна на СССР.

Изданието съобщава също така, че през 60-те години американците успели да откраднат идеята за съветската междупланетна станция „Луна“ – едно от главните технологични достижения на СССР от онова време.

„Заради лошо планиране, безразсъдни замисли и неумел шпионаж в началото на 60-те години Америка провалила много етапи от космическата гонка, но ЦРУ удържало една от най-добрите си победи, като откраднало незабележимо руската междупланетна станция „Луна“ направо под носа на съветските пазачи“, се казва в друг материал на Newsweek.

Кражбата сполучила благодарение на „неспособността на СССР да се въздържа от самохвалство“, тогава станцията „Луна“, както и друг апарат – „Спутник“, били показани на няколко изложби. Когато САЩ разбрали, че са представени именно оригиналите, а не копия, решили да се доберат до тях по време на транспортирането им от един град в друг.

В резултат американците подкупили един от шофьорите на камионите, като го заменили със свой човек. После отворили огромния контейнер с „Луна“, влезли вътре и снимали апарата в най-малки детайли. Накрая оставили камиона на предварително уговорено място и истинският му шофьор, който временно бил настанен в местен хотел, закарал товара на жп гарата за изпращането му в следващия град.

„Нямало никакви признаци, че руснаците са знаели за това похищение на информация; това е огромен успех за ЦРУ, което с гордост все още давали за пример през 1969 година, когато Нийл Армстронг се готвел да стане първият човек, разходил се по Луната“, се казва в статията.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори