Фалосът на Тутанкамон и борбата в Древен Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Kenneth Garrett, National Geographic
Антония Михайлова

Пълната със скъпоценности гробница на Тутанкамон е открита през 1922 г., но и до днес мумията на най-известния фараон на Древен Египет остава предмет на изследвания.

Поредната „сензация“ е поднесена от египтолога Салима Икрам от Американския университет в Кайро, която смята, че по останките на Тутанкамон (включително по ритуално еректиралия фалос) може да се съди за политическата пропаганда в тези далечни времена.

Мумията на Тутанкамон притежава редица странности, които е прието да се обясняват с бързото погребение на 19-годишния владетел. Но Икрам е на мнение, че всичко това е резултат от съзнателен опит да се направи така, че Тутанкамон да прилича на Озирис – бога на задгробния живот. „Това просто е логично – пояснява ученият. – В Древен Египет за царе са се смятали бог Хор приживе и Озирис след смъртта.“

Икрам посочва следните съображения.

Първо, на северната стена на гробницата Тутанкамон наистина е изобразен като Озирис. Интересно е, че нито една друга гробница в Долината на царете – некропол на владетелите от XVIII и XIX династия (1539–1190 г. пр.н.е.) – няма подобно изображение.

Второ, тялото на Тутанкамон било щедро обработено с тъмни смоли. С тях два пъти е заливан черепът след отстраняване на мозъка. Възможно е целият този ентусиазъм да е бил предизвикан от желанието да се направи така, че да се украсят останките в черен цвят. Но Озирис често е изобразяван черен, буквално като земята по бреговете на Нил – с това се свързвали плодородието и прераждането.

Трето, още Хауърд Картър, открил гробницата на Тутанкамон и направил каталог на нейната украса, е писал за ленените бинтове, с които щедро била увита главата на мумията. Той смятал, че някога тази „прическа“ е изглеждала по-привлекателно и е представлявала нещо като белия венец на Озирис във формата на висок конус.

Четвърто, много мумии на царе, отнасящи се към този период, лежат, скръстили ръце високо над гърдите. Ръцете на Тутанкамон са били разположени близо до талията, което напомня положението на ръцете на Озирис, чиито лакти стърчат настрани.

Пето, през 2005 година компютърна томография показала, че Тутанкамон вероятно е умрял от насилствена смърт – гръдната кост липсвала, както и големи фрагменти от ребра и някои прешлени. В същото време липсвало сърце и скарабеи, който обикновено заменят органите. Това било по-странно, тъй като според древноегипетските вярвания сърцето на починалия трябвало да бъде претеглено, преди да му позволят да се отправи на пътешествие в задгробния свят. Икрам смята, че сърцето на Тутанкамон умишелено е изядено, тъй като сърцето на Озирис се подлежи на претегляне.

Шесто, отстрани на корема се забелязва разрез. Това е нормално – при балсамирането през такъв разрез се отстраняват вътрешните органи. Но защо той е тук, ако вместо гърди има открита рана? Освен това разрезът при Тутанкамон е необичайно голям, той е направен по диагонал от бедрото до пъпа. Икрам смята, че това е още един намек за Озирис, когото злият брат Сет назрязал на парчета.

Седмо, стоящият под ъгъл 90° (е, почти) пенис е открит още от Хауърд Картър. Ерекцията е символ на плодородието, казва Икрам. Уви, когато Картър и Дъглас Дери обследвали мумията, пенисът се откъснал (лепилото отдавна било изсъхнало) и няма никакви снимки, потвърждаващи, че той наистина е бил изправен.

Съхранени са само снимки, направени уж след като мумията била разчленена, за да я извадят от златния саркофаг, и отново я сглобили. На тях може да се види само дребно парче плът между краката (по древноегипетски обичай тялото на починалия четиридесет дни престоявало в натриев карбонат, затова няма нищо чудно, че пенисът е намалял по размери). Остава само да вярваме на Картър.

Стърчащите лакти и бялата корона трябвало да направят Тутанкамон да изглежда като Озирис.
© Kenneth Garrett, National Geographic

През 1968 година, когато мумията на Тутанкамон била разглеждана на рентген, пенисът съвсем изчезнал. Възникнали опасения, че той е откраднат, но компютърната томография показала, че той по-скоро е скрит в пясъка, върху който сега лежи мумията, заедно с другите липсващи части, включително палец и части от гръбначния стълб.

Какви изводи следват от казаното?

Преди Тутанкамон владетел е бил Ехнатон (преди четири години ДНК анализ показал, че той наистина е бил баща на Тутанкамон). Ехнатон не само построил нова столица насред пустинята, но и извършил религиозно-политическа революция, провъзгласявайки за единствен бог Атон, бога на слънчевия диск, за да намали влиянието на политиката на жречеството, особено на бог Амон, чиито храмове били подложени на жестоко разграбване. Това било период на страшни сътресения. Египет в буквален смисъл се обърнал с главата надолу.

Когато на трона се възкачил Тутанкамон (на възраст около девет години), египетският елит незабавно пристъпил към контрареформи – столицата се върнала в Мемфис, старите култове се възродили, фараонът бил преименуван на Тутанкамон.

Вероятно мумията на последния трябвало да ознаменува връщането към предишните времена – старите богове отново направили Египет плодороден, а управлението на Тутанкамон вероятно е пропагандирано като пребиваване на самия Озирис на трона.

Да потвърдят или опровергаят мнението на Икрам, могат само мумиите на последните владетели на XVIII династия, но те са неизвестни. Мумиите на царете от XIX династия вече изглеждат различно, но вероятно в онези времена необходимостта от такава политическа пропаганда е отпаднала – животът се нормализирал и вече не било необходимо Озирис да се възкачва на трона на Египет.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Études et Travaux.

National Geographic

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори